A magyar jegybank az elsők között kapott helyet, miután a kínai központi bank bejelentette, hogy regisztrálta az első nemzetközi intézményeket, amelyek beléphetnek az ország bankközi devizapiacára. 

Egyre közelebb az IMF valutakosár?

Regisztrálták a központi bankok, a szuverén alapok, illetve a nemzetközi pénzügyi intézmények első csoportját, melyek beléphetnek a kínai bankközi devizapiacra – írja a Reuters a kínai jegybank (PBoC) szerdai közleménye alapján.

A regisztráció szoros összefüggésben van azzal, hogy a Nemzetközi Valutaalap sokak szerint hétfőn beveheti a kínai jüant a Különleges Lehívási Jogok (SDR) valutakosarába az amerikai dollár, a japán jen, az angol font és az euró mellé.

Az MNB kitüntetett szerepe

A frissen regisztrált hét intézmény között három jegybank, a hongkongi, az ausztrál és a magyar is helyet kapott

– jelentette honlapján a PBoC. Rajtuk kívül olyan szervezetek szerepelnek a listán, mint a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD), a Nemzetközi Fejlesztési Társulás (IDA), a Világbank Csoport vagyonkezelői alapjai, valamint Szingapúr állami befektetési alapja (GIC).

A PBoC közlése szerint a kijelölt intézmények számára lehetővé válik, hogy a spot termékekkel való kereskedés mellett határidős-, swap- és opciós ügyleteket bonyolítsanak az ország belső devizapiacán.

Fotó: Bielik István - Origo

Szabályok és stratégiák

Kína szeptemberben adott ki részletes szabályozást arról, hogy külföldi intézményeket enged be a bankközi devizapiacára. Ez azt követte, hogy a PBoC júliusban döntött arról, hogy lehetővé teszi a hosszú távú külföldi befektetők kereskedését a bankközi piacon, és feloldja a befektetések méretére vonatkozó limiteket.

A világ második legnagyobb gazdasága számára egyébként régóta fontos téma a külföldi befektetők beengedése a tőkepiacaira. Ez része ugyanis azon reformoknak, melyek elősegítik, hogy a kínai gazdaság egyre nagyobb mértékben támaszkodjon a szabad piacokra a központi tervezéssel szemben.