Ismeretlenek telefonon 6900 forintért kínálnak olyan tanúsítványt, ami igazolja, hogy egy cég kockázatmentes adózó. Az átverésnek senki ne dőljön be, figyelmeztet az adóhatóság. Olyan kategória, hogy kockázatmentes adózó, nincsen, 2016-tól megbízható kategória lesz. És ahhoz sem kell majd semmiféle tanúsítvány, a NAV negyedévente fogja felülbírálni a cégeket.

Egy ismeretlen cég nevében többen telefonhívást kaptak, amelyben 6900 forint ellenében olyan tanúsítványt ígértek nekik, amely kockázatmentes adózói minőségüket igazolja, tudatta valaki a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV). A NAV ezért közleményben figyelmeztet mindenkit, hogy csalókról van szó: semmilyen előzetes tanúsítási rendszer nincs, senki ne fizessen ilyen hasznavehetetlen irományért, írják közleményükben.

Ilyen kategória nincs 

A NAV szerint a tanúsítvány már csak azért sem lehet valódi, mert olyan adózói kategória, hogy kockázatmentes adózó, nincsen. A tisztességes (törvényben előírt feltételeket teljesítő) vállalkozások ugyanis jövőre megbízható adózói besorolást kapnak.

Kamu tanúsítványt kínálnak 6900 forintértFotó: Bielik István - Origo

Három kategória lesz 

Ahogy az Origo is megírta, a november 18-án elfogadott adócsomag értelmében a vállalkozásoknál bevezetik a megbízható, az átlagos és a kockázatos adózó fogalmát. A megbízható vállalkozások a piacon is könnyebben tudnak majd érvényesülni, hiszen vásárlói, beszállítói is látják majd a jó minősítést, amelyet a bankok is figyelembe fognak venni.

Nem kell semmiféle tanúsítvány

Mint Tállai András, a Nemzetgzadasági Minisztérium államtitkára elmondta, 2016-tól negyedévente értékelik majd a vállalkozásokat, és a megbízható kategóriába kerülők sok előnnyel számolhatnak, míg a kockázatos adózókra jobban figyel az adóhatóság; ezek a cégek az adótartozásuk rendezése után kerülnek át az átlagos adózók csoportjába.

A kormány várakozásai szerint első körben a magyarországi vállalkozások egynegyede, mintegy 140 ezer cég kerülhet a megbízható adózó kategóriába