Elnéptelenedik az építőipar

2015.11.26. 16:54

Októberben 645 cég szűnt meg az építőiparban. Ez sok, de az igazi probléma, hogy kevés céget alapítanak. Az építőipar bajban van, kevés a megrendelés, az elvándorlás miatt nehéz munkaerőt találni, a villanyszerelőt már lasszóval kell fogni. Az ágazat jövedelemtermelő képessége évről évre zuhan.

2015 októberében 645 építőipari vállalkozás szűnt meg Magyarországon, pont annyi, mint szeptemberben; a magas és növekvő megszűnési ráta 2014 eleje óta töretlen, amely mögött a szektor megtisztulása mellett a csökkenő kibocsátás és az alacsony rendelésállomány áll - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Nagyon kevés céget alapítanak 

Megjegyezték azt is, hogy nem a sok megszűnés, hanem az alacsony cégalapítási kedv a probléma. A nagyszámú törlés annak eredménye, hogy a cégbíróság az elmúlt egy évben számtalan olyan vállalkozást ítélt kényszertörlésre, amely már ránézésre sem működött. Ez azonban nem húzta vissza a szektor teljesítményét, egyszerűen csak megtisztította a piacot.

Ezzel párhuzamosan azonban egyre kevesebb cég alakult, ami egy darabig ugyancsak egészséges folyamatnak volt tekinthető, hiszen az építőiparban - a gazdaság legfertőzöttebb ágazataként - sok volt a cégvezetés által csődbe, felszámolásba vitt és adósságokkal megszűnő vállalkozás. Például a 2011-ben még ötezer feletti cégalapítás a következő években - ahogy szigorodtak a cégvezetők felelősségét megállapító jogszabályok - 3000-3500-ra csökkent.

Nincs munkaerő 

2015. október végéig azonban csak 2400 céget alapítottak, és számuk az év végéig sem éri el a 3 ezret, annak ellenére, hogy a kormányzat meglebegtette a jelentős áfacsökkentést a lakásépítési ágazatban.

Az Opten megítélése szerint nem csak a csökkenő megrendeléssel van gond, hanem azzal is, hogy egy komoly vállalkozás alapításához hiányoznak a személyi feltételek. Az elvándorlás az építőiparban is a vendéglátáshoz hasonló méreteket öltött. Az ágazati szereplők szerint villanyszereléshez és gépészeti szereléshez ma már alig találni embert.

Kevés a megrendelés, kevés a szakember, fogynak a cégekForrás: RIA Novosti/Konstantin Chalabov

Kevés a profit 

Az ágazat jövedelemtermelő képessége is jelentősen csökkent 2013 óta. Tavaly 170 milliárd forint összesített eredményt tudtak felmutatni az építőiparban tevékenykedő vállalkozások, míg egy évvel korábban még 384 milliárd forint profittal zártak. Azóta minden hozzáférhető adat szerint csökkent az ágazat kibocsátása, és ez valószínűleg meglátszik majd a 2015-ös árbevételen és a nyereségen is - áll a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK