2016-ban felminősíthetik a hitelminősítők végre Magyarországon – mondta Banai Péter államháztartásért felelős államtitkár a HBLF XVII. csúcstalálkozóján. Az államtitkár szerint a hitelminősítők közül már ketten pozitívan látják a magyar gazdaságot.

A makrogazdasági adatok ma nagyon kedvezőek, a külföldi befektetők is már elfogadják a magyar gazdaságpolitikát.

Banai Péter több példát is említett, amiből látszik, hogy a magyar gazdaság már a növekedési pályára lépett. Egyrészt az államháztartás hiánya már 3 százalék alatt van. Példaként említette, hogy a munkanélküliség is 7 százalékos és az államadósság idén is csökkeni fog.

Nem változik az adózás

A jövőről azt mondta, stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükség. Az adószabályokban érdemi változás nem várható - tette hozzá. Viszont problémaként említette a magyar szakemberhiányt és Kínát is, amitől nagyban függ a magyar gazdaság további növekedése. A szakemberhiány miatt a közoktatás és a felsőoktatás újra gondolásáról beszélt Banai Péter.

Az államtitkár kiemelte, a kormányzatnak a növekedést segítő intézkedések között a hitelezés fellendítése az egyik fontos elem, a másik pedig a lakáspiac megmozgatása és az uniós forrásokat is ésszerűen kellene felhasználni – emelte ki.