Egyre nagyobb a káosz az adórendszerben

Vágólapra másolva!
Adórendszerünk a rendszerváltás óta sajnos egyre bonyolultabbá, ezért kevésbé hatékonnyá vált - áll a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének közleményében. a szakértők szerint a rendkívül gyorsan, olykor átgondolatlanul változó jogszabályi környezet sem segíti az adózókat.
Vágólapra másolva!

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete szinte egyidős az 1988-ban induló mai modern magyar adórendszerrel, így a szervezet fennállásának 25 éves jubileuma alkalmából visszatekintettek erre az időszakra.

Megalakuláskor elsődleges céljuk volt, hogy az adótanácsadással és könyvvitellel foglalkozó vállalkozóknak segítséget nyújtsanak a magas színvonalú, a szabályok komplex és mély megértésén alapuló szakmai munka elvégzésében. Erre annál is inkább szükség volt, mert nem csak az adórendszer, hanem maga az adótanácsadás, mint szakma is ismeretlen volt.

Változatlan a feketegazdaság

Vadász Iván, az egyesület szakmai alelnöke a magyar adórendszert régiós összehasonlításban vizsgálta. A feketegazdaság aránya – a nyereséget terhelő adók fokozatos csökkenése ellenére is – kormányciklusoktól függetlenül lényegében változatlan. Az adóelkerülés beépült a gazdaságba, és az áfaveszteség mértéke az utóbbi években sem csökkent.

Az árnyékgazdaság elnyeli a bruttó nemzeti termék 20-25 százalékát.

A béreket sújtó költségekben az elmúlt években némi javulás állt be. A terhelés csökkent, így korábbi helyezésünkön javítva a kedvezőbb 4. helyre kerültünk az OECD rangsorában, de még így is egy szinten vagyunk a nálunk jóval fejlettebb Ausztriával és Németországgal.

Egyre nagyobb teher

Siklós Márta, az egyesület általános alelnöke a magyar adórendszer 25 éves történetét vizsgálta. Az adórendszer sajnos egyre bonyolultabbá vált, így egyre nagyobb adminisztrációs teher hárult a vállalkozásokra és a szakemberekre is.

Ma 60 féle különböző adó, járulék címen szed az állam bevételt,

de a költségvetési bevételek nagyobb része még mindig csak néhány fő adónemből származik, amely részben megkérdőjelezi a bonyolult rendszer indokoltságát.

Várat magára

Az elmúlt 25 év mérlegét megvonva elmondható, hogy a bonyolult adórendszer miatt a vállalkozásoknak egyre nehezebb az ezzel kapcsolatos feladatok teljesítése, tehát még mindig várat magára adórendszer vállalkozóbarát átalakítása.