Az elektronikus adóbevallás és adófizetés bevezetése a leggyakoribb adóreformok közé tartozott tavaly a világ számos országában. A bevallási kötelezettségek teljesítésére fordított idő és az adófizetések száma azonban épp azokban az alacsony jövedelmű gazdaságokban csökkent a legkevésbé, ahol ezek a terhek általában jelentősek. 

Csak két órát spóroltak egy év alatt

Egy átlagos vállalkozás évente nyereségének 40,8 százalékát fizeti be adóban, ami tavalyhoz képest mindössze 0,1 százalékpontos csökkenés, miközben átlagosan 25,6 befizetést teljesít.Egy cég aókötelezettségei teljesítésére összesen 261 órát fordít, két órával kevesebbet, mint az előző évben - derül ki a Világbank és a PwC legutóbbi Paying Taxes 2016 című tanulmányából. A kutatás tíz éve alatt a bevallási kötelezettségek teljesítésére fordított idő világszerte átlagosan 61 órával csökkent, ami nagyrészt az elektronikus bevallási és fizetési rendszerek bevezetésének és továbbfejlesztésének köszönhető. 

Az elektronikus rendszer megkönnyíti a vállalkozások dolgátForrás: MTI/Marjai János

Visszaszorulhat a feketegazdaság

A tanulmány kitér arra is, hogy a jól működő adó-adminisztrációs rendszerek a feketegazdaság visszaszorításához is hozzájárulnak.Azok az országok, amelyek befektettek az online bevallási és fizetési infrastruktúrába, már élvezik az ebből származó előnyöket. A bevallási kötelezettségek teljesítésére fordított idő és az adófizetések száma azonban épp azokban az alacsony jövedelmű gazdaságokban csökkent a legkisebb mértékben, ahol ezek a terhek általában jelentősek.  

Hatalmas szakadékok a világ országai között

Bár az adók mértéke 2014-ben világszerte átlagosan valamelyest csökkent, regionális és nemzeti szinten jelentős eltérések tapasztalhatók. Afrikában, Közép-Ázsiában, Kelet-Európában és a Közel-Keleten a teljes adómérték a különféle adóemelések miatt nőtt, míg a reformoknak köszönhetően az adófizetés költsége csökkent a vállalatok számára. A teljes adómérték 2014-ben világszerte 46 országban emelkedett, 41 országban pedig csökkent. Az élőmunkát terhelő adók világszerte a nyereségadókhoz hasonló költséget jelentenek a vállalkozások számára: mindkét adófajta mértéke átlagosan a nyereség 16,2 százalékát, a vállalkozások által fizetett közvetlen adóknak pedig a 80 százalékát teszi ki.