Irán sok szeretettel várja a külföldi befektetőket

2015.11.29. 17:13

Irán 52 olaj- és gázipari beruházási projektet kínált fel külföldi befektetőknek az új ipari fejlesztési együttműködési modell, az Integrated Petroleum Contract (IPC) megismertetésére Teheránban rendezett konferencián. 

Amerikai cégek egyelőre kimaradnak

A konferencián 135 külföldi energiaipari vállalat vett részt, köztük olyan nagy multinacionális cégek, mint a BP, a Shell, a Total vagy a Statoil. Amerikai cégek nem képviseltették magukat, bár az iráni olajipari miniszter külön is hangsúlyozta, hogy az IPC program az amerikai vállalatok előtt is nyitva áll. 

A külföldi befektetőknek iráni partnerek részvételével felkínált 52 fejlesztési projekttől Irán mintegy 25 milliárd dollár induló beruházást vár. 

A beruházás kivásárlását olaj- vagy készpénzes törlesztéssel lehetővé tévő korábbi "buyback" együttműködési modell keretében a külföldi befektető partnerek öt évig vehettek részt az olajipari létesítmények fejlesztésében. Az új modell viszont már az érdekeltség 15-20 éves fenntartását is lehetővé teszi iráni partnerrel létesített közös vállalkozás keretében. 

Az iráni olaj készen áll a visszatérésreForrás: REUTERS

A projektek megvalósításával Bijan Zanganeh olajipari miniszter szerint

Irán olajtermelése a jelenlegi napi 2,7 millió hordóról 5,7 millió hordóra emelkedik.

A jelenlegi termelés napi egymillió hordóval marad el a szankciók 2012-eleji bevezetését megelőző szinttől. Érdemes megemlíteni, hogy Irán a világ ötödik legnagyobb olajkészletével és legnagyobb földgázkészletével rendelkezik. 

Az iráni olajkitermelés a 2012-ben bevezetett szankciók ótaForrás: Bloomberg

A program Irán energiaipari szerkezetének és kereskedelmi kapcsolatainak teljes átalakítását irányozza elő 2020-ig mintegy 185 milliárd dolláros beruházás keretében.

"Az együttműködési projektek jövedelmezőségét nem veszélyeztetik még a jelenleginél alacsonyabb olajárak sem" - idézi az olajipari minisztérium honlapja, a Shana az olajipari minisztert, hozzátéve, hogy Irán jelenleg hordónként mintegy 10 dolláros költséggel hozza felszínre az olajat. A piaci árak pedig 40-45 dollár között mozognak.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK