Irán sok szeretettel várja a külföldi befektetőket

Irán olaj gáz -OIL GAS INDUSTRY FACTORY GENERAL VIEW WORKER INAUGURATION HORIZONTAL
An worker speaks on a walkie-talkie during the inauguration by Iranian President Mohammad Khatami of Phases 2 and 3 of the South Pars gas field in the southern port of Assaluyeh 15 February 2003. Deputy Oil Minister Seyed Mehdi Mirmoezi said Iran would award a contract for the development of Phase 11 of the massive South Pars gas field in the coming weeks. Offers for Phase 11 have come from France's TotalFinaElf, Britain's BP, Italy's Eni and Statoil of Norway, he added. AFP PHOTO/Atta KENARE
Vágólapra másolva!
Irán 52 olaj- és gázipari beruházási projektet kínált fel külföldi befektetőknek az új ipari fejlesztési együttműködési modell, az Integrated Petroleum Contract (IPC) megismertetésére Teheránban rendezett konferencián. 
Vágólapra másolva!

Amerikai cégek egyelőre kimaradnak

A konferencián 135 külföldi energiaipari vállalat vett részt, köztük olyan nagy multinacionális cégek, mint a BP, a Shell, a Total vagy a Statoil. Amerikai cégek nem képviseltették magukat, bár az iráni olajipari miniszter külön is hangsúlyozta, hogy az IPC program az amerikai vállalatok előtt is nyitva áll.

A külföldi befektetőknek iráni partnerek részvételével felkínált 52 fejlesztési projekttől Irán mintegy 25 milliárd dollár induló beruházást vár.

A beruházás kivásárlását olaj- vagy készpénzes törlesztéssel lehetővé tévő korábbi "buyback" együttműködési modell keretében a külföldi befektető partnerek öt évig vehettek részt az olajipari létesítmények fejlesztésében. Az új modell viszont már az érdekeltség 15-20 éves fenntartását is lehetővé teszi iráni partnerrel létesített közös vállalkozás keretében.

Az iráni olaj készen áll a visszatérésre Forrás: REUTERS

A projektek megvalósításával Bijan Zanganeh olajipari miniszter szerint

Irán olajtermelése a jelenlegi napi 2,7 millió hordóról 5,7 millió hordóra emelkedik.

A jelenlegi termelés napi egymillió hordóval marad el a szankciók 2012-eleji bevezetését megelőző szinttől. Érdemes megemlíteni, hogy Irán a világ ötödik legnagyobb olajkészletével és legnagyobb földgázkészletével rendelkezik.

Az iráni olajkitermelés a 2012-ben bevezetett szankciók óta Forrás: Bloomberg

A program Irán energiaipari szerkezetének és kereskedelmi kapcsolatainak teljes átalakítását irányozza elő 2020-ig mintegy 185 milliárd dolláros beruházás keretében.

"Az együttműködési projektek jövedelmezőségét nem veszélyeztetik még a jelenleginél alacsonyabb olajárak sem" - idézi az olajipari minisztérium honlapja, a Shana az olajipari minisztert, hozzátéve, hogy Irán jelenleg hordónként mintegy 10 dolláros költséggel hozza felszínre az olajat. A piaci árak pedig 40-45 dollár között mozognak.