Jelentős gazdasági fejlődés előtt áll Irán Orbán Viktor miniszterelnök szerint, aki a Teheránban rendezett magyar-iráni üzleti fórumon beszélt a két ország gazdasági együttműködési lehetőségeiről. A kormányfő beszámolt arról is, hogy magyar-iráni gazdasági vegyes bizottság alakul, Magyarország pedig külkereskedelmi irodát nyit az iráni fővárosban.

Az Iráni Kereskedelmi és Iparkamara épületében mintegy 200 magyar és iráni üzletember részvételével rendezett tanácskozáson a miniszterelnök - öt minisztere társaságában - azt mondta: a nehéz szankciós időszak alatt Irán láthatóan nagy energiákat halmozott fel, amelyek egy nagy gazdasági korszakot indíthatnak el az ország fejlődésében. Nem véletlen, hogy "a korábban Iránnal szemben oly bőszen a szankciók mellett érvelő nyugati országok nagy delegációi egymásnak adják a kilincset" - fogalmazott.

Jön a magyar-iráni vegyesbizottság

Orván Viktor kiemelte, Iránnal szemben Magyarországnak nincs nyersanyagkincse, ilyen körülmények között "kész csoda", hogy "Magyarország ma gyorsabban nő, mint az Európai Unió átlaga", és a világban keresik a magyarországi működés lehetőségét.

Orbán Viktor miniszterelnök TeheránbanForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Mindent, ami ma Magyarországon üzleti lehetőségként létezik, "gondolkodásunknak, szellemi teljesítményünknek és fizikai munkánknak köszönhetjük" – fogalmazott a miniszterelnök.
Felállítják a magyar-iráni gazdasági vegyes bizottságot, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezet majd. Döntés született továbbá arról, hogy külkereskedelmi irodát hoz létre Magyarország Teheránban, és amint "kifut" az Iránnal szembeni szankciók rendszere, az Eximbank nyújtotta finanszírozás is lehetővé válik - tájékoztatott.

 

Az atomprogramban is részt akarunk venni

A magyar-iráni gazdasági együttműködés lehetséges területei között említették az energetikát, amiben a Molnak lehet nagy szerepe és elhangzott, hogy az iráni nukleáris programban is szeretnénk részt venni."

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a magyar-iráni üzleti fórumon az Iráni Kereskedelmi és Iparkamara székházábanForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az energetika mellett a vízgazdálkodás, víztisztítás területét, a tudásalapú gazdaságot - azon belül a távközlést, a gyógyszer- és egészségügyi ipart -, valamint a mezőgazdaságot jelölte meg a miniszterelnök a kooperációra érdemes ágazatok között. A miniszterelnök szorgalmazta az oktatási és képzési együttműködés elmélyítését, ezzel kapcsolatban tudatta: Budapesten akarják létrehozni a teheráni egyetem közép-európai központját.