A magyar dolgozók 62 százaléka elkötelezett a munkahelye felé, ez azonban nem jelent elégedettséget is. A fizetést, az előrelépés lehetőségét és a kollégák számát kevesli a magyar munkavállalók többsége.

Az Aon Hewitt tizenöt éve méri a dolgozói elkötelezettséget hazánkban. A kutatás azokat a munkavállalókat tekinti elkötelezettnek, akik másoknak is ajánlják a munkahelyüket, nem tervezik a váltást, és az elvárásokon felül teljesítenek. Magyarországon egy átlagos vállalatnál a globális átlaggal azonos szintű ez a kötődés, 62 százalék, míg Európa álláshelyei rosszabb képet mutatnak, 57 százalékosat.

Oda az önbizalom

Az európai unós csatlakozás idején a hazai munkavállalóknak még az 50 százaléka el tudta képzelni, hogy más tagországokban vállaljon munkát, és körülbelül egyharmaduk tervezte is ezt. Ez a magabiztosság a 2008-as globális válság után összeomlott, a dolgozók elkezdtek ragaszkodni az állásukhoz, féltek a leépítésektől – mondta Bakos Réka, az Aon Hewitt elkötelezettségmérés és fejlesztés üzletág vezetője. Öt-hat éve ismét erősödik ez a fajta önbizalmi index, de a 2004-es szintnek még a közelében sincs –írja a Világgazdaság.

A fizetésemelés hatása 3 hónapig tartForrás: MTI/Nemes János

Korábbi kutatások azt mutatták ki, a fizetésemeléssel pozitív irányba mozdítható az elkötelezettség, de ez átlagosan csupán 3 hónapig tart, utána beépül az elvárások közé. A korábbi évekhez képest új trend is megmutatkozott idén: fontos tényező lett, hogy a vállalkozások mennyire képesek megtartani a legjobb embereiket. A felmérés szerint kevesebb mint minden második dolgozó gondolja úgy, hogy rendelkezésére áll a munkavégzéshez szükséges humánerőforrás.

Csekély az előrelépési lehetőség

A munkavállalók 44 százaléka nem bízik abban, hogy a cége képes megtartani a legjobb embereit. Ez abból is fakad, hogy a legtöbb dolgozó úgy érzi, a vállalaton belül kevés a fizetés és az előrelépési lehetőség is.