Japán eltőzsdézett 18,6 ezer milliárd forintnyi nyugdíjat

2015.12.01. 13:16

A tőzsdei árfolyamok zuhanása miatt a japán nyugdíjalap 18,6 ezer milliárd forintnyi pénzt bukott 2015 nyarán. A kormányszóvivő szerint a tőzsdék már magukhoz tértek.

A japán állami nyugdíjalap (GPIF) csaknem 60 milliárd eurónak (18,6 ezer milliárd forintnak) megfelelő összeget veszített a tőzsdei árfolyamok zuhanása miatt a nyáron.

Az állampapír túl keveset hoz

A világ legnagyobb, mintegy 1000 milliárd eurónak megfelelő összeggel gazdálkodó nyugdíjalapjánál tavaly döntöttek arról, hogy fokozatosan 25-ről 50 százalékra növelik a részvények arányát a portfólióban, a kevésbé jövedelmező, bár biztonságosabb államkötvények helyett.

A nyugdíjalap július-szeptemberben 6 százalékos veszteséget szenvedett el, ami a globális pénzügyi válság 2008-as kitörése óta a legrosszabb eredmény, és kérdéseket vet fel a GPIF által alkalmazott stratégiával kapcsolatban.

Időszakos veszteségek

Szuga Josihide kormányszóvivő az adatokat kommentálva azt hangsúlyozta, hogy a piacok a nyár végi turbulencia óta magukra találtak. A tokiói tőzsde irányadó indexe, a Nikkei újból emelkedőben van a július-szeptember között elszenvedett 14 százalékos esés után. Fudzsiki Tomohisa, a BNP Paribas tokiói leányvállalatának munkatársa szerint lehetetlen elkerülni az ilyen típusú időszakos veszteségeket amikor a piacok teljes káoszban vannak, mint idén augusztus-szeptemberben a kínai gazdaság lassulása okozta aggodalmak miatt.

Hatalmasat bukott a tőzsdén a japán nyugdíjalapForrás: AFP/Toru Yamanaka

Japán bajban van

A japán államadósság már most a bruttó hazai termék (GDP) csaknem 250 százalékát teszi ki, a helyzetet pedig a nyugdíjba vonulók egyre növekvő száma tovább súlyosbítja. A japán népesség mintegy negyede 65 évesnél idősebb, ez az arány 2060-ra várhatóan 40 százalékra nő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK