A piac még mindig nem hisz az olajár feltámadásában

olaj
An Iraqi labourer works at an oil refinery in the southern town Nasiriyah on October 30, 2015. South Oil Company (SOC) has raised production at Nasiriyah oil field from 40,000 barrels per day to between 65,000 and 70,000 barrels as it aims to reach 100,000 barrels by the end of next month. AFP PHOTO / HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP / HAIDAR MOHAMMED ALI
Vágólapra másolva!
Az OPEC pénteki találkozója előtt a befektetők július óta nem látott szintekre vágták vissza az olaj árfolyamának emelkedésére vonatkozó fogadásaikat. A piac azt valószínűsíti ugyanis, hogy a Szaúd-Arábia vezette olajkitermelő szervezet nem enyhíti majd a brutális kínálatot.
Vágólapra másolva!

A befektetők arra számítanak, hogy megismétlődik a tavalyi áresés az olaj piacán, mivel a Szaúd-Arábia által vezetett OPEC feltehetően a pénteki közgyűlésén sem dönt majd arról, hogy visszafogja a kitermelését – írja a Bloomberg. Ráadásul Irán azt közölte, hogy a kitermelés növekedésére vonatkozó tervekkel készül a találkozóra.

Mivel pedig Szaúd-Arábia nélkül lényegében döntésképtelen az OPEC, és a szaúdiak folyamatosan jelzik, hogy nem tervezik visszafogni magukat, így a piaci szereplők nem is valószínűsítik, hogy csökken az olajkínálat, illetve emelkedik az olajár. A WTI típusú nyersolajra vonatkozó nettó long pozíciók ennek következtében 20 százalékkal csökkentek a november 24-én véget érő héten, ami július óta nem látott alacsony szintnek felel meg. Mindeközben a WTI árfolyama idén már 39 százalékot süllyedt.

A WTI típusú olajra vonatkozó határidős long pozíciók alakulása Forrás: Bloomberg

Nyitott csapok politikája

Az OPEC tehát valószínűleg nyitva hagyja a csapot, és tovább növeli az olajkínálatot. A 12 tagot tömörítő szervezet novemberben 32,12 millió hordó olajat pumpált naponta, amivel 18. hónapja múlták felül a 30 milliós céljukat. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok készletei meghaladták a 488 millió hordót, amely az év ezen szakaszában a legmagasabb szám 1930 óta.

Mindazonáltal az OPEC erőfeszítései, hogy megvédjék a piaci pozícióját, lassan megtérülni látszik. Az amerikai palakitermelők például 40 milliárd dollárral vágták vissza a költségeiket az év első kilenc hónapjában – derül ki a Bloomberg 61 vállalatot vizsgáló adataiból.

Az USA kitermelése ráadásul 2015-ben stagnált, miközben három egymást követő évben 1 millió hordóval bővült.

A spekulánsok WTI-re vonatkozó nettó long pozíciói 24 311 szerződéssel 96 521-re csökkentek – a határidős és opciós ügyletek együtt –, ami a legalacsonyabb szint augusztus óta. Általánosságban a shortok 6,4 százalékkal 164 102-re emelkedtek – a legnagyobb bővülés március óta –, míg a longok 5,2 százalékkal 260 623-ra süllyedtek.

Mindemellett a londoni kereskedésű Brent olaj esetében a hedge fundok 12 százalékkal 177 945 ügyletre emelték a nettó long pozícióikat, miközben a vizsgált időszakban a Brent 5,9 százalékkal hordónkénti 46,12 dollárra erősödött.

A Brent olaj árfolyammozgása 2014 februárja óta Forrás: Investing.com

A benzin tartja magát

Más piacokat tekintve a nettó csökkenésre lerakott tétek 16 százalékkal 45 372 ügyletre emelkedtek az amerikai ultra alacsony kéntartalmú dízel esetében, ami a legnagyobb mérték 2006 óta. A vizsgált időszakban a határidős dízelárfolyam 2,3 százalékkal emelkedett.

A benzin esetében azonban – amely elemzők szerint az energiapiac legerősebb nyersanyaga – a spekulánsok visszatértek a nettó long pozíciókhoz. A határidős benzin ára ráadásul a vizsgált időszakban 12 százalékot erősödött.