A piac még mindig nem hisz az olajár feltámadásában

2015.12.01. 14:27

Az OPEC pénteki találkozója előtt a befektetők július óta nem látott szintekre vágták vissza az olaj árfolyamának emelkedésére vonatkozó fogadásaikat. A piac azt valószínűsíti ugyanis, hogy a Szaúd-Arábia vezette olajkitermelő szervezet nem enyhíti majd a brutális kínálatot.

A befektetők arra számítanak, hogy megismétlődik a tavalyi áresés az olaj piacán, mivel a Szaúd-Arábia által vezetett OPEC feltehetően a pénteki közgyűlésén sem dönt majd arról, hogy visszafogja a kitermelését – írja a Bloomberg. Ráadásul Irán azt közölte, hogy a kitermelés növekedésére vonatkozó tervekkel készül a találkozóra.

Mivel pedig Szaúd-Arábia nélkül lényegében döntésképtelen az OPEC, és a szaúdiak folyamatosan jelzik, hogy nem tervezik visszafogni magukat, így a piaci szereplők nem is valószínűsítik, hogy csökken az olajkínálat, illetve emelkedik az olajár. A WTI típusú nyersolajra vonatkozó nettó long pozíciók ennek következtében 20 százalékkal csökkentek a november 24-én véget érő héten, ami július óta nem látott alacsony szintnek felel meg. Mindeközben a WTI árfolyama idén már 39 százalékot süllyedt.

A WTI típusú olajra vonatkozó határidős long pozíciók alakulásaForrás: Bloomberg

Nyitott csapok politikája

Az OPEC tehát valószínűleg nyitva hagyja a csapot, és tovább növeli az olajkínálatot. A 12 tagot tömörítő szervezet novemberben 32,12 millió hordó olajat pumpált naponta, amivel 18. hónapja múlták felül a 30 milliós céljukat. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok készletei meghaladták a 488 millió hordót, amely az év ezen szakaszában a legmagasabb szám 1930 óta.

Mindazonáltal az OPEC erőfeszítései, hogy megvédjék a piaci pozícióját, lassan megtérülni látszik. Az amerikai palakitermelők például 40 milliárd dollárral vágták vissza a költségeiket az év első kilenc hónapjában – derül ki a Bloomberg 61 vállalatot vizsgáló adataiból.

Az USA kitermelése ráadásul 2015-ben stagnált, miközben három egymást követő évben 1 millió hordóval bővült.

A spekulánsok WTI-re vonatkozó nettó long pozíciói 24 311 szerződéssel 96 521-re csökkentek – a határidős és opciós ügyletek együtt –, ami a legalacsonyabb szint augusztus óta. Általánosságban a shortok 6,4 százalékkal 164 102-re emelkedtek – a legnagyobb bővülés március óta –, míg a longok 5,2 százalékkal 260 623-ra süllyedtek.

Mindemellett a londoni kereskedésű Brent olaj esetében a hedge fundok 12 százalékkal 177 945 ügyletre emelték a nettó long pozícióikat, miközben a vizsgált időszakban a Brent 5,9 százalékkal hordónkénti 46,12 dollárra erősödött.

A Brent olaj árfolyammozgása 2014 februárja ótaForrás: Investing.com

A benzin tartja magát

Más piacokat tekintve a nettó csökkenésre lerakott tétek 16 százalékkal 45 372 ügyletre emelkedtek az amerikai ultra alacsony kéntartalmú dízel esetében, ami a legnagyobb mérték 2006 óta. A vizsgált időszakban a határidős dízelárfolyam 2,3 százalékkal emelkedett.

A benzin esetében azonban – amely elemzők szerint az energiapiac legerősebb nyersanyaga – a spekulánsok visszatértek a nettó long pozíciókhoz. A határidős benzin ára ráadásul a vizsgált időszakban 12 százalékot erősödött.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK