Aszódi: Atomenergia is kell a klímaváltozás ellen

2015.12.01. 09:56

A Nemzetközi Energia Ügynökség legfrissebb elemzése szerint továbbra is meghatározóak lesznek a világ energiatermelésében az atomerőművek – derült ki Aszódi Attila legújabb blogbejegyzéseiből. A paksi bővítésért felelős kormánybiztos egy videót is közzétett, amiből kiderül, mi lehet az atomenergia szerepe a felmelegedés elleni harcban.

Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos egy videót osztott meg a blogoldalán, ami a klímaváltozás elleni harcról szól. A videóból kiderül, mi lehet az atomenergia szerepe a felmelegedés elleni harcban. A videóból kiderül, hogy a nukleáris energia a megújuló energiahordozókkal együtt része a megoldásnak. Az ismeretterjesztő film angol nyelven készült, de magyar feliratot készítettek hozzá.

12 százalék

Aszódi Attila arról is írt, hogy az OECD Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) új elemzése szerint az atomenergiára és a megújuló energiahordozókra együtt van szükség az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az IEA anyaga szerint a világ atomerőművei 2013-ban 2478 TWh villamos energiát termeltek, részesedésük a teljes villamosenergia-termelésben 11 százalék volt. Az IEA központi forgatókönyve pedig azt jelzi előre, hogy ez az arány 2020-ban és 2040-ben, azaz hosszú távon is fennmarad, 12 százalék lesz.

Aszódi Attila szerint a klímaváltozás elleni küzdelemben az atomenergiára is szükség vanForrás: MTI/Bruzák Noémi

Tovább kell növelni

Az IEA szerint ahhoz, hogy a 450 ppm-es kitűzött célt teljesíteni lehessen, az atomenergia villamosenergia-termelésben mért részesedését a jelenlegi részarány több mint másfélszeresére, 18 százalékra kellene növelni. Ez azért fontos, mert nevét a 450 ppm-es CO2-koncentráció-határból kapta, amelynek betartása fontos lenne, hogy a Föld átlaghőmérséklete – a klímakutatók javaslataival összhangban – ne növekedjen az ipari forradalom előtti átlaghőmérséklethez képest 2°C-nál nagyobb mértékben.

A világ áramtermelésében a következő évtizedekben sem fog csökkeni az atomenergia szerepe az IEA szerintForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kutatás szerint a megtermelt energia szintjén még ennél is nagyobb mértékű lesz a növekedés: a mostani 2478 TWh-ról 2040-re 6243 TWh-ra nőhet világszinten az atomerőművekben megtermelt villamos energia mennyisége – olvasható Aszódi Attila blogoldalán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK