Moszkva 190 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt rohaszt rá Törökországra

2015.12.01. 12:34

Oroszország hamarosan leállítja a zöldségek és gyümölcsök importját Törökországból. A török cégek szerint 190 ezer tonnányi áru maradhat a nyakukon, aminek csak egy részét fogják tudni belföldön vagy más országban eladni. A veszteségük elérheti a 150 millió dollárt.

A török zöldségek és gyümölcsök importját leállító orosz döntés akár 150 millió dollár (44 milliárd forint) veszteséget is okozhat a török exportőröknek – idézett szakértőket a Dünya török gazdaság lap december 1-jén, kedden. 

A lelőtt gép miatt 

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy Oroszország heteken belül leállítja a török zöldségek és gyümölcsök importját, válaszul arra, hogy a török légierő az előző héten lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai–török határ térségében. A büntetőintézkedés azért csak hetek múlva lép életbe, mert időt akarnak hagyni az orosz vállatoknak új beszerzési források felkutatására.

190 ezer tonna zöldség és gyümölcs 

A török cégek szerint akár 190 ezer tonnányi zöldség és gyümölcs maradhat a nyakukon. A török piac ezt a mennyiséget csak részben, jelentős árengedménnyel tudja felszívni, a zöldségek és gyümölcsök egy része kereslet hiányában valószínűleg tönkremegy.

Az embargó 150 millió dolláros kárt okozhat a török exportőröknekForrás: AFP/Sergei Karpukhin

Baromfit fordítottak vissza 

A Rosszelhoznadzor orosz szövetségi állategészségügyi és növényvédelmi szolgálat kedden jelentette be, hogy 108 tonna baromfihúst küldött vissza a határról Törökországba. A négykonténernyi termék egy része ugyanis át volt címkézve, és találtak olyan húst is, amelynek a szavatossága április 14-én lejárt. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK