Az év végi céges rendezvény megszervezése nemcsak az idő miatt teher, hiszen adóterhek is kapcsolódnak hozzá. Nem árt ezekkel tisztában lenni, hiszen a januári teendők listáján már ennek rendezése is szerepel.

December a céges karácsonyi rendezvények időszaka. Néhány vállalatvezető csak egy év végi értékeléssel egybekötött koccintással zárja az évet, míg mások hisznek abban, hogy egy céges vacsora vagy buli a legjobb megkoronázása az egész éves közös munkának. Mindebben persze anyagi megfontolások is szerepet játszanak, hiszen nem mindegy, hogy mennyire terheli meg a költségvetést az ünneplést. A céges rendezvények megrendezése általában közteher megfizetésével jár, ezért fontos a kapcsolódó adózási szabályok ismerete.

A céges buli juttatásnak minősül, eszerint kell adózni utánaForrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou / Altopress/Frédéric Cirou

Juttatásnak minősül

Egy céges karácsony vagy Mikulás parti nem tekinthető hivatali, szakmai rendezvénynek, mivel főként a vendéglátásról szól, így az egyes meghatározott juttatások kategóriába tartozik – írja a Munkajog blog. Ez azt jelenti, hogy 16 százalék személyi jövedelemadót és 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni, a juttatás értékének 1,19-szerese után a juttatás hónapját követő 12.-éig. Ez azt jelenti, hogy összesen 51,17 százalékos közteherrel kell számolni. Mind a reprezentáció, mind az egyes meghatározott juttatások a társasági adóban elismert költségek. A társasági adóval összefüggésben nem keletkezik adókötelezettség.

Nem reprezentációs esemény

A céges rendezvényeknél a reprezentáció esemény a másik gyakori kategória, ilyenek főként az üzleti tárgyalások, partneri megbeszélések, szakmai konferenciák. Fontos hangsúlyozni, hogy a reprezentációhoz nem elegendő körülmény, hogy üzleti partnereknek rendezzük. Ha szakmai program nem kapcsolódik hozzá, és az főleg vendéglátásról szól, az a céges karácsonyhoz hasonlóan nem reprezentációnak, hanem juttatásnak minősül.