Európa utolsó diktátora hitelt kér az IMF-től

2015.12.01. 10:42

Fehéroroszország 3 milliárd dollár hitelt venne fel az IMF-től 10 évre. Cserébe megemelnék a nyugdíjkorhatárt. A hitelt 2,28 százalékos kamatra vennék fel, Aljakszandr Lukasenka elnök szerint ilyen jó feltételek mellett még Oroszországtól sem kapnának pénzt. Fehéroroszország államadóssága 12 milliárd dollár, ennek harmada 2015-ben lejár. 

Fehéroroszország hitel felvételéről tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette be december 1-jén, kedden a fehérorosz kormányfő, Andrej Kabjakov. A 3 milliárd dollárnyi hitelt 10 évre, 2,28 százalékos kamattal venné fel Fehéroroszország.

Ilyen olcsón Moszkva sem ad

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ehhez hozzátette, hogy az IMF cserébe a nyugdíjkorhatár megemelését kéri. Az államfő szerint elfogadható a feltétel, és ami még fontos, Minszknek senki, még Oroszország sem nyújtana ilyen alacsony kamat mellett hitelt".

Az adósság harmada lejár

Fehéroroszország külső adóssága április elején 12,3 milliárd dollár volt, amiből 4 milliárdot kell az idén visszafizetnie, elsősorban Oroszországnak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF).

Még tervgazdaság van

Fehéroroszország - ahol a mai napig szovjet mintájú tervgazdaság van - gazdaságilag erősen függ Oroszországtól, amely az utóbbi időben az olajár zuhanása és a nyugati szankciók miatt a legsúlyosabb válságát éli az 1998-as államcsőd óta. Fehéroroszország exportjának mintegy fele Oroszországba irányul.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK