A norvég bevándorlási hivatal cáfolta azt a hírt, hogy a skandináv országban kötelező lesz a templomokból eltávolítani a kereszteket a muszlim menekültek érzékenységére való tekintettel. Az Origo megtalálta azt is, honnan származnak az álhír illusztrálására használt képek.

Norvégiában nem állami intézmények, köztük az egyházak is önként jelentkeztek, hogy a bevándorlási hivatallal együttműködésben ideiglenes befogadóállomásokat nyissanak a saját épületeikben. Ennek kapcsán a magyar sajtót is megjárta a hír, hogy a norvég bevándorlási hivatal, az UDI arra kötelezi a menekülteket befogadó templomokat, imaházakat, hogy távolítsák el a vallásos szimbólumokat, például kereszteket és Jézust ábrázoló képeket, állítólag azért, mert azok sérthetik a migránsok vallási meggyőződését.

Azt is írták, hogy a "vallásilag semleges" helyiségek kialakítására vonatkozó felhívásnak egyetlen egyház kivételével minden keresztény felekezet eleget tesz. A magyar oldalakon a hírt egy fotóval is illusztrálták, ahol éppen daruval emelik le a keresztet egy templom tetejéről.

Nem kérték a migránsok

Később azonban az eredeti hírt közlő norvég oldalon, a thelocal.no-n megjelent az UDI közleménye. Ebben azt írják: Nem kötelezzük arra azokat, akik befogadóállomásokat üzemeltetnek, hogy távolítsák el a vallási szimbólumokat.

Viking kori fatemplom Norvégiában (képünk illusztráció)Forrás: Lantos Gábor

Az elmúlt napokban sok kérdést kaptunk az UDI befogadóállomásokkal kapcsolatos szabályzatáról, és arról, hogy azokban lehetnek-e látható vallási szimbólumok, például keresztény vagy muszlim jelképek. Az UDI szeretné hangsúlyozni, hogy nem tud róla, hogy akár egy menedékkérő is kérte volna a jelképek eltávolítását.”

Csak egy helyiség

Bár a thelocal.no híradása alapján úgy tűnik, hogy az UDI eredeti szabályzata valóban az volt, hogy a templomokból el kell távolítani a vallási jelképeket, majd a kritikák hatására meghátráltak, ennek a hivatkozott közleményben nincs nyoma.

Ehelyett, mint írják, csak két kikötésük van a befogadóállomásokkal kapcsolatban: hogy amíg a templomokban helyezik el a menedékkérőket, ne tartsanak istentiszteletet, és hogy rendezzenek be egy külön, vallásilag semleges helyiséget, ahol bárki gyakorolhatja a vallását. A templomok minden más részében maradhatnak a vallási szimbólumok – hangsúlyozzák.

Az egyik legkorábbi, november 29-i norvég híradásban szintén csak egy „semleges szoba” szerepel. A cikkben az UDI szóvivője azt is hangsúlyozza, hogy egy ilyen helyiség kialakítását várják el például a Muszlim Kulturális Központtól is, akik szintén vállalták egy befogadóállomás megnyitását.

Menekülttábor Norvégiában, az orosz határ közelébenForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Kínában készültek a fotók

Bár a hírt átvevő magyar oldalakon olyan fotók szerepeltek, amelyen egy templom tetejéről is leveszik a keresztet, a Google képkeresőjének tanúsága szerint ez nem a napokban készült, és nem is Norvégiában. A képek valójában Kínában készültek, és tavaly júniusban jelentek meg először, miután  a kínai hatóságok több keresztény templomot is a keresztek eltávolítására köteleztek. Némelyik fotón egyébként még a kínai felirat is látható a templomon.

Mindezek ellenére elképzelhető, hogy voltak olyan templomok, amelyek a hírverés hatására, a pletykáknak hitelt adva tényleg eltávolították a keresztet. Az Åpta Missziós Központ vezetője, Jelte Smith például az egyik norvég hírportál kérdésére azt nyilatkozta: „Nem hiszem, hogy a muszlimokat zavarná a kereszt, de rendben, eltávolítjuk. Büszke vagyok rá, hogy befogadjuk a menekülteket. Keresztény emberekként segíteni szeretnénk.”