763 milliárd jut a következő 5 évben energetikai korszerűsítésre

Vágólapra másolva!
A 2014-2020-as költségvetési időszakban 763 milliárd forint áll rendelkezésre energetikai fejlesztésekre, az összegre önkormányzatok és cégek egyaránt pályázhatnak - mondta el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az ország 2020-ra vállalta, hogy a megújuló energiák felhasználásának részarányát 14,65 százalékra, az energiahatékonyság szintjét pedig 10 százalékra emeli.

Az államtitkár hozzátette:

a megújuló energiaforrások hasznosítása már 2014 végén meghaladta a 11 százalékot.

Az energiafelhasználás korszerűsítésével a lakosság körében érhető el a legnagyobb energiamegtakarítás, ezért a kormány úgy döntött, hogy jövő tavasszal ismét meghirdetik az Otthon Melege Programot - közölte az államtitkár.

A középületek is megújjulnak

A programot jövőre is a szén-dioxid kvóta kereskedelemből származó bevételekből finanszírozzák majd - mondta. Arról is beszámolt, hogy a 2014-2020 közti időszakban célul tűzték ki a középületek energiamegtakarításának javítását, éves szinten 3 százalékkal. Az államtitkár úgy fogalmazott: a lakossági célú energiahatékonysági pályázatok keretében a jövőben is vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni, erre főként a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) kínál lehetőségeket.

Azonban azt is hozzátette, hogy a cégek energiahatékonyságot javító fejlesztéseikhez csak a Gazdasági és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatait vehetik igénybe, amelyek között már visszatérítendő támogatások is lesznek.