Milliárdosok, akik egy fillért sem hagynak a gyerekeikre

Tesla Debuts Its New Crossover SUV Model, Tesla X  2015 Elon Musk Crossover SUV Model
FREMONT, CA - SEPTEMBER 29: Tesla CEO Elon Musk speaks during an event to launch the new Tesla Model X Crossover SUV on September 29, 2015 in Fremont, California. After several production delays, Elon Musk officially launched the much anticipated Tesla Model X Crossover SUV. The Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Pár óra alatt körberohanta a világot a hír, hogy a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg a közjóért lemond cége részvényeinek 99 százalékáról. Ezzel Zuckberberg beállt az adakozó milliárdosok sorába, akik a legkevésbé sem sajnálják nekik fontos célokra felajánlani a vagyonukat. Lássuk, hogy kik szerepelnek eddig a listán.
Vágólapra másolva!

Lemondani készül újonnan létrehozott jótékonysági szervezetének javára Facebook-részvényeinek 99 százalékáról a közösségi oldalt alapító Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan. Szándékukat kedden egy, az újszülött lányukhoz írt levélben jelentették be. A jótékonysági célra felajánlott részvények, amelyekről tulajdonosaik az életük folyamán le fognak mondani, jelenleg mintegy 45 milliárd dollárt (körülbelül 13 ezer milliárd forintot) érnek.

A cégvezető kislánya születése után tette meg a bejelentést Forrás: AFP/Jim Watson

Gates és Buffet kezdte öt évvel ezelőtt

Viszonylag rendszeres időközönként felbukkan egy-egy amerikai milliárdos, aki lemond vagyona jelentős részéről a közjó javára. Ezt a szokást fejlesztette tovább Bill Gates és Warren Buffett, akik Giving Pledge (magyarul fogadalomtétel) néven indítottak hosszú távú és nagy volumenű jótékonysági akciót. A szervezet arra biztatja a vállalkozókat, hogy adományozzák a vagyonuknak legalább a felét jótékony célokra életük során vagy haláluk után.

2010-ben indították a kampányt, és

2015 augusztusáig 137 milliárdos vagy korábbi milliárdos csatlakozott,

többségük amerikai állampolgár, de összesen 14 ország milliárdosait mozgatta meg a kezdeményezés (egyéneket és házaspárokat).

A csatlakozás egyébként nem jogi, inkább erkölcsi elköteleződést jelent.

Az amerikai befektetőlegenda Warren Buffett ismét a legnagyobb adományozók közt szerepelt tavaly 2,1 milliárd dollárral. Ez része annak a 30 milliárdos támogatói fogadalomnak, melyet Buffett 2006-ban tett a Bill és Melinda Gates Alapítványnak.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány

A Bill és Melinda Gates Alapítvány, amelyet Bill Gates a feleségével együtt irányít, a világ legnagyobb közhasznú alapítványa. A világszerte elismert szervezet segélyeket biztosít a Föld elmaradt országainak, továbbá egészségügyi kutatásokat és védőoltásokat finanszíroz. A Microsoft alapítója idén nyáron bejelentette, hogy a következő öt évben megduplázza kutatás-fejlesztésbe fektetett pénzét, és például mintegy 2 milliárd dollárt fordítana a klímaváltozás elleni harcra, innovatív zöld technológiákba való befektetéssel.

Elon Musk a tudományokért rajong

Elon Musk, a Tesla első embere 2012-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. A dél-afrikai származású amerikai üzletembert, aki a PayPal elektronikus fizetési rendszer eladásából gazdagodott meg, egyesek Steve Jobshoz és Bill Gateshez hasonlítják. Négy évvel ezelőtt,

40 évesen hozta létre saját alapítványát,

amely a tudományos oktatást, egészségügyi fejlesztéseket és az űrkutatást támogatja. Az adakozás azért fontos neki, mert Dél-Afrikában nőtt fel, ahol a nehéz életkörülmények mély nyomot hagytak benne.

Alen Muskot sem csak az üzlet érdekli: alapítványa nemes célokat támogat Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az Apple-vezérigazgatót a szeretet vezérli

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója 2015 tavaszán jelentette be, hogy még a halála előtt jótékony célra fordítja 800 millió dollárra becsült magánvagyonát. Cook, aki 2011-ben vette át Steve Jobstól a cég irányítását

az összes vagyonát jótékonyságra, illetve a 10 éves unokaöccse továbbtanulására szánja.

Cook már ezt megelőzően is több szervezetnek küldött adományt: 2012-ben 50 millió dollárt a Stanford kórháznak és ugyanennyit a malária és az AIDS ellen harcoló Product Red jótékonysági szervezetnek. „Van egy 10 éves unokaöcsém, akit nagyon szeretek, és amikor ránézek, és arra gondolok, hogy egy olyan világot hagyok itt, amely rosszabb lett, mint amikor megérkeztem, úgy érzem, nincs ennél nagyobb bűn” – mondta a Guardiannek.

A szaúdi herceg teljes vagyonát adományozza el

Idén júliusban meglepő bejelentést tett Alvalid bin Talal szaúdi herceg: teljes vagyonát adományozza karitatív célokra, elsősorban az éhezés és a szegénység felszámolását megcélozva. A milliárdos szaúdi herceg már nem először áldoz hatalmas összeget ilyen célokra: korábban 3,5 milliárd dollárt adományozott az általa létrehozott Alwaleed Philanthropies karitatív alapítványnak. Most pedig teljes vagyonát, azaz 32 milliárd dollárt utal át a fenti szervezetnek, amit azzal magyaráz, hogy

így szeretne tenni egy jobb világért, „a tolerancia, az elfogadás, az egyenlőség és a lehetőségek jegyében”.

A herceg alapítványa egyébként korábban együttműködött a Bill és Melinda Gates Alapítvánnyal és más világhírű jótékonysági szervezetekkel. Bill Gates, a Microsoft társalapítója üdvözölte a mostani felajánlást és Twitter-oldalán, "csodálatraméltó mérföldkőnek" nevezte.