Belenézett a nagybank a jósgömbbe

jóslás hangulat befektetés tőzsde kilátás jövő meglepetés
Vágólapra másolva!
A feltörekvő piacok igen rossz éve, amely alaposan elkalapálta az eszközöket Johannesburgtól Jakartáig hamarosan véget ér. Ez a jó hír. A rossz hír, hogy – legalábbis a JP Morgan szerint – a várakozások tekintetében 2016 sem lesz különösebben rózsás év a feltörekvők számára. 
Vágólapra másolva!

A jövő évre vonatkozó előrejelzésében a JPMorgan tíz kiemelkedő befektetési témát sorolt fel a fix hozamú eszközök tekintetében a feltörekvő piacokon. A CNBC összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a pénzintézet jelentéséből.

Alacsony hozamok

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed valószínűsíthető kamatemelése, az alacsony nyersanyagárak, valamint az erős dollár együtt komoly ellenszelet képezhetnek a feltörekvő piacok számára 2016 első felében.

Ennek következtében a térség állampapírjainak és vállalatai kötvényeinek hozamai mindössze 1-3 százalék között mozoghatnak – írja a bank. A hazai fizetőeszközben kibocsátott adósságok hozamai 3,7 százalékot érhetnek el, köszönhetően a javuló külső környezetnek.

Nincs fény az alagút végén

A feltörekvő piacok GDP-növekedésének szempontjából egyelőre nem látszik a fény az alagút végén. A JPMorgan azzal számol, hogy a feltörekvő piaci bővülés 3,7 százalékos lehet jövőre az idei 3,4 százalék után, mindazonáltal az előrejelzés azt sugallja, hogy

a legtöbb ide tartozó ország a potenciális növekedése alatt teljesít majd.

Kevésbé komor megjegyzés, hogy a teljes folyó fizetési mérleg többlete a GDP 1,4 százaléka lehet. Az alacsony nyersanyagárak és a lehetséges tőkekiáramlás azonban továbbra is nehézséget jelenthet a devizatartalékok számára.

Jelentős eltérések

Az elképzelés, hogy a feltörekvő piaci eszközöket egységesen lehet kezelni, és valamilyen homogén együttmozgásra lehet számítani, az elmúlt években szertefoszlott. Ez a tendencia pedig a jövő évben egyre hangsúlyosabb lesz – írják az elemzők.

Ázsia feltörekvő piaci része például 5,8 százalékos GDP-növekedésre számíthat 2016-ban, amely a leglassabb ütem 2001 óta. Az egységesen kezelt európai, közel-keleti és afrikai feltörekvő régióban (EMEA) emellett a bővülés közel kétszerese lehet az idei 2 százaléknak.

A brazil és a venezuelai recesszió mindazonáltal Latin-Amerika egészére is kihat majd, ami zsugorodást jelenthet jövőre 2015-höz képest.

Jelentős eltérések lehetnek a feltörekvő piaci régiókon belül is Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Armin Weigel

A nagy triász: Kína, kamatok, infláció

A kínai növekedés lassulása és a világ második legnagyobb gazdaságának részvénypiaci turbulenciái az idei év egyik sztártémáját képezték. A JPMorgan elemzői szerint, ahogy Kína egyre inkább halad a feldolgozóipar által vezérelt gazdasági modell felől a szolgáltatói szektor felé, úgy a gazdasága 6,6 százalékos növekedésre lassulhat jövőre.

Ráadásul azáltal, hogy

Kína nyersanyagéhsége csökken, azon feltörekvők is nehézségeket élhetnek át, melyek eddig erősen profitáltak a kínai keresletből,

például a réz vagy a vasérc területén.

Ezzel párhuzamosan a bank arra számít, hogy Ázsia feltörekvő részében emelkedhet az infláció, ahogy a nyersanyagárak normalizálódnak, és az importált árakon keresztül beüt a fizetőeszközök gyengesége. Az EMEA térségben azáltal, hogy Oroszország várhatóan egyszámjegyű inflációról számol majd be, az átlagos infláció enyhülhet némileg. Latin-Amerikában emellett a lassú növekedés szintén korlátozhatja az áremelkedéseket.

A csökkenő nyersanyagigény súlyos csapás a feltörekvő országokra Forrás: AFP/Pt Newmont Nusa Tenggara

A monetáris politika szempontjából a JPMorgan arra számít, hogy emelés várható jövőre Chilében, Kolumbiában, Hongkongban, Mexikóban, Peruban, Törökországban és Dél-Afrikában. Emellett enyhe kamatcsökkentést tartanak lehetségesnek Magyarországon, a Fülöp-szigeteken, Lengyelországban és Thaiföldön, valamint a magas kamatok normalizálódására számítanak Oroszországban. Mindazonáltal az átlagos feltörekvő piaci kamatszint valószínűleg nem változik majd érdemben – teszi hozzá a bank.

Elmaradhat az adósságválságok

A növekvő vállalati adósságszintek egyre nagyobb aggodalmakat okoznak a feltörekvők számára.

A nem pénzügyi vállalati adósság ugyanis 2015-ben elérte a GDP 76,2 százalékát szerte a feltörekvők között, miközben az államadósság a GDP 48,4 százaléka, a háztartások adóssága pedig a bruttó hazai termék 29,5 százaléka.

Ahogy pedig a vállalati adósságok egyre nagyobb része hazai forrásokból épül fel, úgy a piaci szereplők jelentősebb figyelmet szentelnek a feltörekvő piacok bankjainak. Emellett a szuverén adósságok várhatóan szerény mértékben emelkednek, ami csillapítja a félelmet az esetleges szuverén adósságválságokkal kapcsolatban.

Adósságfronton egyre több intő jel érkezik Forrás: Anadolu Agency/Anadolu Agency/Fatih Aktas

Szenvedő alapok

A feltörekvő piaci fix hozamú alapokat kezelő menedzserek idén rekordmértékű tőkekiáramlástól szenvedtek. Mivel azonban a hozamok várhatóan jövőre is visszafogottak lesznek, a feltörekvő piaci alapokból való lakossági tőkekiáramlás megállhat – jegyzik meg az elemzők.

Ezzel szemben az intézményi stratégiai tőkekivonás, amely 2015 harmadik negyedévében is tapasztalható volt, továbbra is folytatódhat a helyi pénzekben denominált eszközökből.

Marad a volatilitás

A 2016-os évben továbbra is magas maradhat a volatilitás a feltörekvő piaci eszközök területén – írja a JPMorgan. Az elemzők szerint a fent említett hatások miatt a jövő év első fele nem lesz kellemes a feltörekvő eszközöknek, de ahogy a dollár várható ralija elhalványul, 2016 második felében egyre szebben festhet majd a helyzet.

Forrás: 123rf.com

Emelkedő kockázatok

A feltörekvő piaci bizonytalanságok ellenére a külföldi devizában kibocsátott kötvények 2015-ben sokkal jobban mentek, mint az egyéb eszközök többsége, beleértve az amerikai részvényeket, a globális állampapírokat, vagy az amerikai bóvlikötvényeket.

A JPMorgan szerint 2016-ban a befektetők nagyobb felárat kérhetnek el feltörekvő adósságokért a menedékeszközökhöz képest,

köszönhetően a régió gyenge növekedésének, az eladósodottsággal kapcsolatos aggodalmaknak, valamint a kockázatos feltörekvő piaci hitelezők esetleges bedőlési veszélyeinek. A magas hozamú adóssággal bíró feltörekvő vállalatok esetében a bedőlési arány 3,5 százalék lehet jövőre, az idén meglepően alacsony 2,9 százalék után.

Régiók csatája

A helyi kötvények és kamatok terén a JPMorgan továbbra is semleges szinten tartja Latin-Amerikát, miközben a benchmarkokhoz képest alulsúlyozza Ázsia feltörekvő piacát, és felülsúlyozza a pozícióját Kelet-Európában.

A bank arra számít ugyanis, hogy

a kelet-európai kötvények profitálhatnak az Európai Központi Bank további eszközvásárlásából,

ahogy az eurózóna kötvényhozamai tovább csökkennek, és a befektetők más helyeket keresnek a hozamokért.

A vállalati adósságok tekintetében a bank azonban jelenleg inkább Ázsiát preferálja az EMEA térséggel és Latin-Amerikával szemben.