A kutatás-fejlesztési projekthez nyújtott támogatás intenzitása egyrészt a projekt jellegétől, másrészt a résztvevők körétől is függ. Előnyt jelent például, ha kis- és középvállalkozás végzi ezt a tevékenységet - olvasható a Miniszterelnökséget vezető miniszter rendeletében.

A kutatás-fejlesztést 4 kategóriába sorolja a rendelet és ezekhez rendeli hozzá a támogatás intenzitását. Így alapkutatásnál az elszámolható költségek 100 százalékát, az ipari kutatásnál és a megvalósíthatósági tanulmány készítésénél 50-50 százalékát, míg kísérleti fejlesztésnél 25 százalékát viseli az állam.

Növelhető a támogatás

A támogatási arányokat több esetben is korrigálni lehet felfelé. Az ipari kutatásnál és a kísérleti fejlesztésnél a támogatás 10 százalékponttal növelhető középvállalkozás, 20 százalékponttal pedig kisvállalkozás esetén. A többlet 15 százalékpont lehet akkor, ha a projekt hatékony együttműködést foglal magában, de ehhez további feltételeknek is meg kell felelni. Szintén 15 százalékponttal növekedhet a támogatás, ha a projekt eredményeit széles körben terjesztik konferenciák, publikációk, nyílt hozzáférésű adattárak, ingyenes vagy nyílt forráskódú szoftverek útján. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítése esetén járó 50 százalékos támogatási intenzitás középvállalkozás esetén 10 százalékponttal, kisvállalkozás esetén pedig 20 százalékponttal növelhető.