2015-ben várhatóan 200 milliárd forintnyi agrártámogatás-előleget oszt szét az állam a gazdák között, december elejéig 150 milliárdot már megkaptak. 35 különböző jogcímen lehet támogatást igényelni.

2015. december elejéig több mint 150 milliárd forint agártámogatáshoz jutott mintegy 36 ezer magyar gazdálkodó, az év végéig pedig csaknem 200 milliárd forint előleg folyósítása várható - mondta az utalásokat végző Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke, Gyuricza Csaba az M1 aktuális csatornán december 2-án, szerdán.

70 százalék az előleg 

Gyuricza Csaba hozzátette: a támogatások 70 százalékát fizeti ki Magyarország előlegként, szemben a korábbi 50 százalékkal, amit az unió magyar javaslatra fogadott el. Az előlegek kifizetése még október közepén kezdődött, és a tervek szerint 2016 júniusig tart.

35 jogcímen 

Ismertetése szerint minden eddiginél több, 35 különböző jogcímen igényelhetnek támogatást a gazdálkodók - így például állattenyésztés-, növénytermesztés,- vagy területalapú támogatások -, eddig 8 különböző jogcímen indult meg az előlegfizetés.

200 milliárd forint agrártámogatás-előleget fizet ki az állam 2015-benForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Van, ahol még nem fizetik az előlegeket 

Kitért arra: Magyarország az egyetlen tagállam, amelyik nemzeti hatáskörben vállalta, hogy ilyen sok jogcímen fizet előleget. Ausztriában vagy az Egyesült Királyságban sem indult még meg az előlegfizetés, ami a magyar gazdáknak versenyelőnyt jelenthet - jelezte.