Ki kell vezetni a jegybanki szükségintézkedéseket

Janet Yellen FED-elnök jegybank
WASHINGTON, DC - JULY 16: Federal Reserve Board Chair Janet Yellen testifies during a hearing before Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee July 16, 2015 on Capitol Hill in Washington, DC. The committee held a hearing on "The Semiannual Monetary Policy Report to the Congress." Alex Wong/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Tegnap este az amerikai jegybank elnöke jórészt megerősítette, hogy a december 16-ai ülésen sor kerülhet a régóta várt kamatemelésre. 
Vágólapra másolva!

Janet Yellen, a Fed elnöke tegnap elmondta, hogy elégedett az amerikai gazdaság teljesítményével, és bár a két hét múlvai ülést még befolyásolhatják a döntés előtt megjelenő gazdasági adatok, a december 16-án esedékes kamatdöntő ülésen várhatóan a jegybank megkezdi a kamatemelési ciklust.

A munkaerőpiac jelentősen javult, azonban még nem sikerült elérni a teljes foglalkoztatottságot. Az infláció tekintetében optimista a jegybankelnök, úgy gondolja, hamarosan elérhető lehet a 2 százalékos célérték, valamint az energiaárak és az importárak eséséből eredező dezinflációs hatások pedig lassan eltűnnek a rendszerből. A befektetők kiemelten figyelik majd a holnap délután megjelenő munkaerőpiaci adatokat (nonfarm payrolls, és munkanélküliségi ráta).

Más jegybankárok is emelést akarnak

A Fed küszöbön álló kamatemelésére engedett következtetni az Atlanta Fed elnöke Dennis Lockhart a floridai Broward Workshop üzleti konferencián tartott beszédében.

Meggyőző érvek szólnak az alapkamat decemberi emelése mellett"

- szögezte le, jelezve, hogy amennyiben az időközben megjelenő makrogazdasági adatok nem szolgálnak negatív meglepetéssel, a Fed mindenképpen a kamatemelés megkezdése felé hajlik. Ettől csak a gazdasági mutatók "drasztikus" romlása tántoríthatja el - mondta.

Az amerikai gazdaság még a világgazdasági ellenszélben, a dollár erős árfolyama ellenére is "masszív ütemben" és fenntartható módon fejlődik - fejtette ki Lockhart, egyúttal annak a meggyőződésének hangot adva, hogy a növekedés kedvező dinamikája 2016-ban is fenn fog maradni.

Az amerikai GDP éves növekedési üteme 2005-2015 között Forrás: Tradingeconomics.com

Külön kiemelte beszédében a foglalkoztatás javulásának folytatódására következtetni engedő, egyes szegmensekben már a béremelési nyomás jeleit is mutató kedvező munkaerőpiaci trendeket. A Fed a foglalkoztatás terén gyakorlatilag már elérte kitűzött célját, ami persze nem jelenti azt, hogy tökéletes lenne a foglalkoztatási helyzet - mondta.

Az Atlanta Fed elnökének megfogalmazása szerint a gazdaságösztönző céllal 2008 decembere óta folytatott "zéró kamat" monetáris politika "szükségintézkedés" volt. Hangsúlyozta viszont, hogy mivel a gazdasági szükségállapot már nem áll fenn, eljött az ideje a "szükségintézkedések" kivezetésének a monetáris politikában is.

Hangsúlyozta, hogy a Fed hatékony exit-stratégiai eszköztárral rendelkezik az átmenet menedzseléséhez és

a monetáris szigorítás kamatpályája mindenképpen óvatos, fokozatos lenne.

A gazdaság általa felvázolt növekedési prognózisára a dollár árfolyamának további erősödése jelenti Lockhart szerint a legnagyobb kockázatot. Márpedig a jegybankok egymástól távolodó monetáris politikai pályája, a monetáris divergencia mindenképpen a dollár további erősödését támogatja.

A Dollár Index hetes bontású árfolyamgrafikonja a 2008 ősze óta Forrás: Investing.com

Lockhart azonban hangsúlyozta, hogy egy kamatemelés éppenséggel a gazdasági növekedés erejébe vetett bizalom jele lenne.

Egy 25 bázispontos emelés például semmiféle közvetlen gazdasági megrázkódtatással nem járna.

A monetáris politikai intézkedések csak huzamosabb idő elteltével éreztetik gazdasági hatásukat - mutatott rá.