Megtáltosodott az euró a jegybanki döntés hatására

kirobbanó formában siker ugrás öröm hangulat elrugaszkodik befektetés
Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően újabb 10 bázisponttal -0,3 százalékra csökkentette a betéti kamatrátát az Európai Központi Bank, az irányadó kamatot pedig szinten tartotta. A bejelentés előtt már óriási felfordulás volt a piacon egy pletykának köszönhetően. A 14:30-kor kezdődött sajtótájékoztatón pedig az eszközvásárlási program időbeli meghosszabbítását is bejelentett Mario Draghi. Az euró jelentős erődösét mutat a fontos devizákkal szemben, a DAX-index pedig 2-3 százalék közötti mínuszba fordult. 
Vágólapra másolva!

Nem akarták ellőni az összes puskaport (14:55)

A jegybank döntése jelentős többséggel született meg. Újságírói kérdésre Draghi úgy válaszolt, hogy azért nem emeltek jelenleg a QE-program keretösszegén, hogy szükség esetén tudjanak még mihez nyúlni. A jegybankelnök úgy gondolja, az EKB által eddig és most meghozott intézkedések remélhetőleg segítenek az inflációt is beindítani.

Az euró jelentős erősödése nagyrészt pont abból fakad, hogy a piac már eleve előre szaladt a várható EKB intézkedések beárazásában, így miután kijöttek a hírek, sokan zárhatták a pozíciókat. Illetve lehet, hogy sokan azt várták, hogy a mai ülésen az eszközvásárlási program keretösszegét is megemelik. Ez viszont elmaradt.

Még mindig kockázatokat lát az EKB (14:45)

Draghi jegybankelnök tájékoztatása szerint az EKB stábja továbbra is lefelé mutató kockázatokat lát az inflációban, ezzel magyarázzák a mai döntés hátterét, azaz a betéti ráta csökkentését és a QE-program kiterjesztését. Emellett a jegybank friss előrejelzés szerint az idén 1,5, 2016-ban 1,7, 2017-ban pedig 1,9 százalékkal növekedhet az eurózóna gazdasága. Inflációs fronton is csökkentettek a prognózison: 2015 egészére -0,1, 2016-ra 1,1, 2017-re pedig 1,8 százalékis inflációt várnak, ami még továbbra is alatta van az EKB 2 százalékos közép távú inflációjának.

Az EURUSD 1 perces árfolyamgrafikonja az EKB döntés bejelentése előtt és után Forrás: Investing.com, Investor.hu

A DAX-index szinte megrogyott, a tegnapi záróértékhez képest közel 3 százalékos mínuszban van. Az EKB-döntés hatására gyorsult be az esés.

A DAX-index 1 perces árfolyamgrafikonja az EKB döntés bejelentése előtt és után Forrás: Investing.com, Investor.hu

Meghosszabbították a QE programot (14:34)

Mario Draghi a 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az EKB eszközvásárlási programját 2017 márciusáig meghosszabbították az eddigi 2016 szeptemberi időponthoz képest. A havi vásárlási keret továbbra is 60 milliárd, viszont bővítik a vásárolható értékpapírok körét.

A bejelentés hatására az EUR/USD egészen 1,08-ig száguldott 1,0660-ról, a DAX-index pedig 10 900 pont közelébe zuhant be a 11 100-11 200 közötti szintekről. A forint árfolyam már 312,30-nál jár az euróval szemben a folyamatos euróerősödés miatt, napon belül így már közel 3 forintos elmozdulást látni a mélyponthoz képest.

Erőre kapott az euró (14:10)

Tovább folytatja izmozását az euró a legfontosabb devizákkal szemben: az EUR/USD kurzusa egészen 1,0741-ig emelkedett a korábbi 1,0550-es szintről, de továbbra is elég ingadozó a kereskedés, hisz a napi csúcs elérése után gyorsan le is fordult az árfolyam. Az EUR/JPY már a 132-es szintet kóstolgatja azok után, hogy a döntés előtt még 130-nál járt.Az EUR/HUF árfolyama meglehetősen stabil, jelenleg 310,90-nél zajlik a jegyzés.

Vártnak megfelelő döntés (13:55)

A mai 13:45-kor napvilágot látó döntés előtt már a Financial Times által közölt pletyka borzolta a piacook hangulatát. Az ott megjelent információ szerint az EKB a várakozásokkal ellentétben nem lazított volna a monetáris kondíciókon, melynek hatására óriási csapkodás következett az euró piacán, illetve a DAX-indexben is. Az EUR/USD árfolyama tíz perccel a bejelentés előtt 1,0550 környékéről több nagy rántás hatására egészen 1,0670-ig száguldott, majd a 10 bázispontos betéti ráta vágás után egészen 1,0520-ig hullott be a jegyzés. A döntés után 10 perccel pedig már újra 1,0650-nél jár a kurzus.

Mint kiderült, teljesen fals volt a Financial Times pletyka, vagy az is lehet, hogy csak idő előtt rányomtak egy előre megírt cikk élesítés gombjára.

Most már csak az a kérdés, hogy az EKB hozzányúl-e a március óta érvényben lévő havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási programhoz. Több opció lehet, hisz emelhet a havi keretösszegen, illetve a program 2016 szeptemberi lejáratának időpontját is kitolhatja.

További részletek hamarosan a 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztató fényében...

Az EURUSD 1 perces bontású árfolyamgrafikonja Forrás: Investing.com, Investor.hu