A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 10 milliárdról 11,8 milliárd forintra emeli a társasházak, lakásszövetkezetek komplex energetikai felújítását támogató program keretét az Otthon Melege Programon belül.

A minisztérium szerint nagy az érdeklődés a program iránt, az alprogramra csaknem 500 pályázat érkezett, az értékelések alapján 447 társasházi épület energiakorszerűsítési pályázata felelt meg az előírásoknak.

Csökken a rezsi

A korszerűsített épületekben lévő háztartások kiadásai évi 30-180 ezer forinttal mérséklődhetnek. Program 14 ezer háztartásban összesen 23,9 milliárd forint összegű fejlesztés megvalósítását teszi lehetővé, átlagosan a beruházási költségek felével.

14 ezer lakás újulhat megForrás: MTI/Kovács Attila

A támogatásban részesített lakóközösségek harmadának értesítése már megtörtént, a napokban valamennyi társasház elektronikus tájékoztatást kap pályázata eredményéről.

A keretemelésnek köszönhetően, a beküldött pályázatok 91 százalékának támogatásával országosan évi 91,83 gigawatt energia-megtakarítás érhető el, valamint 20 291 tonnával szorítható vissza a szén-dioxid-kibocsátás.

Idén indult újra

Hat év után januárban nyitották meg újra az energiahatékonysági pályázatotokat. Újdonság, hogy nem csak a panel, hanem a téglaépítésű társasházak szigetelésre, fűtéskorszerűsítésre és ablakcseréjére is lehet pályázni. Szabó Zsolt államtitkár az Origónak elárulta el először, hogy nyártól már a családi házak energetikai korszerűsítésére is lehet pályázni.