MLM-céget büntetett a GVH

2015.12.04. 11:17

A Ledland Kereskedelmi Kft. jogsértő módon reklámozta platina-, arany-, ezüst- és rézkolloid, valamint PentaMax C-vitamin bomba nevű termékeit, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért egymillió forint bírságot szabott ki a cégre. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a kolloidok fogyasztása kockázatos.

A GVH pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti, hogy a Ledland többek között az egészségre gyakorolt megalapozatlan hatásokkal, hamisan népszerűsítette ezen termékeit egy nemzetközi minőségellenőrző szervezet kiváló minősítésével. A versenyhivatal a bírság mellett megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását, és helyreigazító közlemény közzétételére is kötelezte a vállalkozást.

Megtévesztő reklám

Kifejtették, a Ledland egy PentaMax elnevezésű MLM (multi-level marketing) rendszert működtet, amelynek keretében platina-, arany-, ezüst- és rézkolloidokat (kolloid oldatok), valamint PentaMax C-vitamin bomba nevű terméket értékesít honlapján, és ezek népszerűsítésére rendszeresen küld hírleveleket is regisztrált tagjainak.     

A GVH szerint a Ledland több okból is jogszerűtlenül hirdette és értékesítette termékeit 2008 szeptembere és 2015 májusa között. A termékeknek az egészségi állapotra vonatkozó, bizonyítatlan jótékony hatásokat tulajdonított, megtévesztve ezzel a fogyasztókat, emellett a jogszabályi tilalom ellenére gyógyhatást is tulajdonított azoknak. A GVH hozzáfűzi: a kolloid oldatokról megtévesztően állította a cég azt is, hogy azokat az Európai Független Minőségellenőrző Team tesztelte, ellenőrizte és kiváló minősítéssel látta el.

Nem étrend-kiegészítő

A cég a kolloid oldatokat jogszerűtlenül forgalmazta, figyelmen kívül hagyva azok közegészségügyi kockázatait - írja a GVH. A versenyhivatal kifejti, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet véleménye szerint a kolloid oldatok nem minősülnek étrend-kiegészítőnek, nem használhatók fel élelmiszerekben, nem fogyaszthatók sem étrend-kiegészítőként, sem élelmiszerként. A szervezetben felhalmozódott kolloid bőrbetegséget okozhat, így annak fogyasztása közegészségügyi kockázatot hordoz.

Egészségre gyakorolt káros hatásuk - kivizsgálásukra vonatkozó elegendő és hiteles tudományos információ hiányában - nem zárható ki. A GVH súlyosító körülményként értékelte például, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat részben pénzügyi nehézségekkel, részben egészségügyi problémával küzdő fogyasztókat célzott meg.