Nőtt a GDP, nagyot zuhant a mezőgazdaság

2015.12.04. 09:54

2,4 százalékkal nőtt a magyar GDP 2015 harmadik negyedévében, közölte a KSH. A feldolgozóipar és a szolgáltatások teljesítménye bővült, a mezőgazdaságé viszont visszaesett.

Az előző év azonos negyedévéhez képest 2,3, az előző negyedévhez viszonyítva 0,6 szézalékkal emelkedett a bruttó hazai össztermék. A korábbi negyedéveket átlagolva így eddig 2,8 százalékos az idei növekedése, vagyis az elmúlt hónapokban valamivel lassult a bővülés.

Erős ipar

A húzóágazat továbbra is az ipar, az előző év azonos időszakához képest 5,2 százalékkal bővült. Ezen belül a feldolgozóiparé teljesít a legjobban, 5,9 százalékkal bővült. A feldolgozóiparon belül a járműgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállító ágazatok teljesítménye nőtt jelentősen. 

A GDP alakulása az elmúlt időszakbanForrás: KSH

Az építőipar teljesítménye 0,5 százalékkal mérséklődött, az épületek és az egyéb építmények építése egyaránt csökkent. A mezőgazdaság viszont nagyot zuhant, teljesítménye 18 százalékkal alacsonyabb lett az előző év azonos időszakához képest.

Bővült a turizmus

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,7 százalékkal bővült. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 7,4 százalékkal emelkedett, ezen belül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás növekedett nagyobb mértékben.

A szállítás, raktározás ág teljesítménye 2,9 százalékkal nőtt. Az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 4,5 százalékkalnagyobb lett. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke 6,2 százalékkal bővült, ezen belül az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység növekedése jelentős. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 0,9 százalékkal növekedett.