Magyar kereskedőház nyílt Krakkóban

2015.12.04. 12:36

Krakkóban is megnyitotta irodáját a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH). A magyar és a lengyel vállalkozások együttműködését elősegítő hálózat első lengyelországi kirendeltsége teljes körű külkereskedelmi szolgáltatásokat és exporttámogatást nyújt majd - jelentették be  a pénteki megnyitón.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium küldöttsége, a kis-lengyelországi vajdaság képviselőinek részvételével megtartott  nyitórendezvényen az MNKH tevékenységét Skapinyecz Péter, az intézmény Közép-európai kereskedelemfejlesztési Hálózatának igazgatója mutatta be.

Negatív egyenleg

 

A kerekedőház a közép-európai térségben összesen 22, külpiaci tevékenységet segítő irodát hoz létre a magyar kis- és közepes vállalatok exporttevékenységének támogatására. Kiemelte: a magyar vállalatok jelentős része a környező országok felé teszi meg első lépéseit exportjának elindítására. A krakkói kereskedelmi képviseleti irodától a magyar kis- és középvállalatok exporttevékenységének bővülését, a már idén is 7 milliárd eurót meghaladó kereskedelmi forgalom további növekedését várja - mondta el.

A magyar-lengyel kereskedelmi kapcsolatokat áttekintve Anna Wisniewska, a krakkói főkonzulátus külgazdasági attaséja a kirendeltséget megnyitó konferencián elmondta: Lengyelország a hatodik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, kivitelben a hetedik, behozatalban az ötödik helyet foglalja el. A kétoldalú áruforgalom összértéke a 2013-as 6,77 milliárd után 2014-ben meghaladta a 7 milliárd eurót, idén további növekedés tapasztalható. A külkereskedelmi forgalom tavalyi egyenlege azonban magyar szempontból  továbbra is negatív maradt,  863,2 millió euró volt a magyar importtöbblet. A Lengyelországba irányuló magyarországi export idén szeptemberig 4,1 százalékkal bővült a tavalyi év azonos időszakához képest, miközben Lengyelország 11,2 százalékkal többet exportált Magyarországra.

Richter, vegyipari cégek

A lengyelországi beruházásokban részt vevő legnagyobb magyar befektetők között Wisniewska a Richtert és a BorsodChemet, illetve a TVK révén a vegyiparban megjelenő Mol-csoportot sorolta fel. Felidézte ugyanakkor a Trigranit kivonulását a lengyel piacról. A cég augusztusban teljes lengyel portfoliójának eladásáról állapodott meg a TPG Real Estate (TPGRE) nemzetközi magántulajdonú befektetetési vállalattal.

A krakkói iroda teljes körű külkereskedelmi exporttevékenység-támogatást nyújt majd, mindenekelőtt azokat a magyar vállalatokat fogja segíteni, amelyek export kapacitásokkal rendelkeznek és érdeklődnek a lengyel piaci lehetőségek iránt. A szolgáltatásokat a magyarországi piac iránt érdeklődő lengyel cégek is igénybe vehetik.