Még nagyobbra nőhet az Uber

Uber taxi
20150913 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration shows the logo of Uber on a smart phone during a protest of Brussels taxi drivers against taxi-app Uber, 20150913, in Brussels. Brussels' taxis ride Today at half price. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Vágólapra másolva!
Ismét milliárdos tőkéhez juthat a világ legértékesebb startupjának számító Uber, aminek következtében tovább emelkedhet a már így is lenyűgöző és hihetetlen vállalati értékeltség. Ezzel párhuzamosan a nagy rivális is belehúzna.
Vágólapra másolva!

A GM-nél is értékesebb az Uber

Újabb 2,1 milliárd dollár értékű tőkét vonhat be az Uber, amellyel még hatalmasabbra duzzadhat a világ legértékesebb startupjának jelenlegi 50 milliárdos értékeltsége.

Az új kör után már 62,5 milliárd dollárt érhet papíron a vállalat

– írja a Techcrunch a Bloombergre hivatkozva. Ez az éves magyar GDP-nek közel a felét jelenti, és a cég csak szolgáltatást végez, szinte semmilyen saját eszköze nincs. Ráadásul jelentős kockázatok sorakoznak az üzleti modellben, hisz folyamatosan ott lebeg a veszély, hogy világszerte más és más, sőt akár szigorodó szabályozói környezettel kell szembe néznie az Ubernek, ráadásul sorra nőnek ki a különféle regionális versenytársak, például a kínai és indiai piacon.

A 62,5 milliárd dolláros vállalati értékkel amúgy az Uber olyan nagy vállalatóriásokat is leköröz, mint a Ford vagy a General Motors.

Tényleg ennyire értékes az Uber-modell? Forrás: AFP/2011 Getty Images/Justin Sullivan

Bemondásra mennek az adatközlések?

Ezzel együtt szárnyra kelt a hír, hogy az Uber nagy amerikai riválisa, a Lyft is bevonna félmilliárd dollárt, ami így 4 milliárdra értékelné a céget. A Lyft ráadásul igen agresszíven igyekszik felvenni a versenyt a régi versenytársaival – mondták a Bloombergnek pénzügyi szakértők. A cikk szerint a Lyft 2015 első felében 127 millió dolláros veszteséget ért el 46,7 millió dolláros bevétel mellett.

Érdekes azonban, hogy a Lyft vitatja ezt a számot, és azt állítja, a bruttó bevétele elérte az 1 milliárd dollárt. A Bloomberg szerint az Uber azt közölte a befektetőknek, hogy árbevétele 10 milliárd dolláron mozog globálisan.

Fontos azonban, hogy az Uber és a Lyft eltérő nemzetközi terjeszkedési taktikát követ. Míg az előbbi önálló vállalatként igyekszik belépni a piacokra, addig az utóbbi számos globális partnerséget jelentett be, például olyan fuvarmegosztó platformokkal, mint a Didi Kuaidi, az Ola és a Grab Taxi.