Új ellenség fenyegeti az USA gazdaságát

ijedtség befektetés félelem küzdés támadás
Vágólapra másolva!
Miközben a piac egyre inkább arra számít, hogy a decemberi kamatdöntő ülésén az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed végre rálép a szigorítási pályára, az Egyesült Államokban újra figyelmet kapott az elmúlt időszak legnagyobb csatája: az infláció a defláció ellen. A közgazdászok, politikusok és elemzők két nagy csoportot alkotva küzdenek egymás ellen. A háború azonban hamarosan komoly fordulatot vehet.
Vágólapra másolva!

Évek óta tart a küzdelem két nagy csoport között, különösen az Egyesült Államok gazdaságával kapcsolatban. Az egyik oldal képviselője szerint a jegybank mennyiségi lazítási programja (QE) inflációt generál, lerombolja a dollár értékét, valamint egekbe löki a relatív eszközárakat. Az ezt képviselők szerint a kormány és a Fed gazdaságélénkítő lépéseinek könyörtelen hatásai lesznek a dollárra nézve, és éles kamatemelkedéshez vezetnek majd.

A másik csoport képviselői szerint ezzel szemben az USA gazdaságát egy deflációs spirál fenyegeti, melyben az eszközárak hirtelen beszakadhatnak, ahogy a dollár erősödik, és ahogy a kamatok továbbra is nulla felé közelítenek, sőt negatív tartományba is átléphetnek.

Ami igazán érdekes – jegyzi meg a MarketWatch elemzése –, hogy noha a két álláspont szöges ellentétben áll egymással, mindkét tábor tökéletesen meg van győződve a saját igazáról. Az elemzés éppen ezért egy olyan lehetőséget kíván felvázolni, amely egyfajta hibridként mindkét oldalnak ellentmond.

Nincs és vélhetően nem is lesz csak az egyik oldalnak igaza Forrás: WBU / Science Photo Library

De ha csinálunk egy gyors körképet arról, hogy mi is történt az elmúlt években, akkor egy érdekes mix körvonalazódik előttünk: a QE-programok hatására ezidáig nem jött infláció, sőt az elmúlt 1-1,5 évben nagyon sok hírt lehetett hallani a deflációs félelmekről (az USA jobban áll infláció területén Európával szemben). A rekordalacsony és zéró kamatok mellett óriási áremelkedést lehetett látni a különféle eszközosztályokban, hisz a pénz folyamatosan keresi az útját. Ugyanakkor 2008-2009-től kezdve a dollár tendeciózusan erősödik a legfőbb valutákkal szemben, bár érdekes fejlemény lehet (illetve vannak rá történelmi tapasztalatok is), hogy a Fed várva várt kamatemelése után vajon tovább tud-e erősödni a zöldhasú, vagy egy jelentősebb fordulat fog kibontakozni a szemünk előtt 2016-ban.

A nagy felkészülés

Mindenekelőtt érdemes egy pillantást vetni arra, hogy a két nagy tábor milyen „világvége” forgatókönyvet vázol fel. Az inflációs oldal abban hisz, hogy a dollár árfolyama gyengül a laza monetáris politika következtében, vagyis dollárt adnak el. Emellett pedig nagyobb valószínűséggel vesznek aranyat vagy egyéb olyan eszközöket, melyek viszonylag stabilan őrzik a nettó relatív értéküket. Végül mivel úgy látják, hogy a kamatok emelkedni fognak, kötvényeket adnak el, mivel arra számítanak, hogy a kötvények gyengülni fognak (a kötvényhozamok pedig emelkedni) az inflációs környezetben.

Ezzel szemben a másik oldal azzal számol, hogy az eszközárak, beleértve a kötvényeket is, jelentősen eshetnek, ezért kötvényeket vásárolnak, és eladják a kemény eszközöket. Mi több, a dollárból is bevásárolnak, mivel véleményük szerint a zöldhasú erősödni fog a deflációs spirál következtében.

Sokasodó kérdések és bizonytalan válaszok Forrás: 123rf.com

A hibrid változat

Mi van akkor, ha egy olyan forgatókönyv valósul meg, ahol egyes esetekben mindkét csoportnak igaza van, más esetekben pedig mindkét oldal téved? A MarketWatch elemzése ehhez az emelkedő kamatok melletti deflációt esetét hozza fel. Ez egy olyan opció, amely eddig nem igazán fordult elő a gazdaságtörténetben.

Legutóbb éppen akkor láthatott a világ egészen hasonlót, amikor Európa évekkel ezelőtt a görög adósságválsággal küzdött. Akkor a kamatok emelkedésnek indultak a kétségek miatt, hogy a kormány képes-e törleszteni az adósságait, miközben a deflációs nyomás lefelé ható spirált váltott ki az eszközárakban. Ekkor vált világossá, hogy a két nagy csoport egy új helyzetben meg is tud zavarodni, amikor érvényüket vesztik saját forgatókönyveik nagy alapigazságai.

Furcsa jelenségek

A felvetés tehát adott az emelkedő kamatok melletti defláció új esetével, de a kérdés az, hogy mi történik ilyenkor a két nagy csoport befektetéseivel.

Egy ilyen környezetben – írja az elemzés – a kockázatos eszközök bizonyosan nagy pofont kapnak, ami erősen árthat az inflációs tábornak. Mi több, a kamatok is emelkedni fognak, ahogy a befektetők elbizonytalanodnak a kormány fizetőképességeivel kapcsolatban. Ebből adódóan pedig a kötvények is kapnak egy pofont, ami pedig deflációs tábornak árt.

A dollár ezzel párhuzamosan emelkedésnek indulhatna szintén az adósságokkal kapcsolatos bizonytalanságok miatt, ami ugyancsak ártana az inflációs csoportnak. Végül pedig az arany is erősödhetne, mivel a félelmek általában felhajtják a biztonságos eszközöknek számító nemesfémek árait.

Újra szebben csilloghat a nemesfém típusú befektetés? Forrás: AP Images

Az új világ hajnala?

Az elemzés azzal zárul, hogy egy ilyen

emelkedő kamatok melletti deflációs forgatókönyv, noha nem szükségszerűen valósul meg, abszolút benne van a pakliban az Egyesült Államok gazdaságára nézve.

A hatalmas mennyiségű felhalmozott hitellel ugyanis egy idő után kezdeni kell majd valamit. Ráadásul egy ilyen opcióhoz még arra sincs szükség, hogy a hullám az USA-ból induljon.

Ha azonban összejön a forgatókönyv, akkor világossá válik, hogy a két nagy tábor dogmatikus elképzelései igencsak problematikussá válnak, ahogy a kötvények, a nemesfémek és az amerikai dollár együtt emelkednek. Nem mellékesen pedig – jegyzi meg az írás – mivel manapság a nemesfémek a leginkább túladottak a piacon, azok bizonyulhatnak a legjobb befektetésnek a viharok közepette.

Mindazonáltal az elemzés arra is felhívja a figyelmet, hogy legalább 2020-ig nem kell számolni egy ilyen vihar bekövetkeztével. És bár valóban nem szükségszerű a fent vázolt szcenárió, megfontolásra mindenképpen érdemes.