Pozitívummal jár az adóhatóság átszervezése

M1-es autópálya, Ausztria
Lezárták az M1-es autópályát az osztrák hatóságok
Vágólapra másolva!
Az adóhatóság központi irányításától a maihoz képest egységesebb szakmai szemlélet és ellenőrzési tevékenység várható, ezért pozitívnak mondta a változást Szmicsek Sándor, a Mazars nemzetközi tanácsadó cég magyar részlegének adópartnere.
Vágólapra másolva!

A helyi adóknál változás, hogy azoknak a cégek, amelyeknek sok önkormányzat területén van telephelyük, egységesen vallják be a helyi adót és az adóhatóság továbbítja az egyes önkormányzatoknak a rájuk vonatkozó bevallási részt.

Ugyancsak a helyi adót érinti az az új szabály, hogy nemcsak a belföldi, hanem

a külföldön fizetett útdíj 7,5 százaléka is levonható az ipatűzési adóból

- tette hozzá Szmicsek Sándor.

Negyedévente minősítik az adózókat Forrás: MTI/Soós Lajos

A változás azért pozitív, mivel

eddig, ugyanolyan jogi helyzetben másként döntöttek az egyes adóigazgatóságok.

Az eltérő adóhatósági gyakorlatra Szmicsek Sándor az áfa-visszautalások gyakran különböző kezelését említette példaként.

Minősítés indul

Csizmadia Heléna, a Mazars adóigazgatója a jövő évtől alkalmazandó új szabályok közül kiemelte, hogy a hatóság negyedévente automatikusan minősíti az adózókat.

Az általános kategória mellett lesz megbízható és kockázatos adós is.

Az ügyfélkapun keresztül először 2016 második negyedévétől nézhetik meg a cégek azt, hogy melyik kategóriába kerültek - tette hozzá, kiemelve azt, hogy az egyéni vállalkozókra nem vonatkozik a kategorizálás.

Kifejtette, ha a megbízható, jogkövető adósokat megbírságolják, az általános összeg felét kell fizetniük a mulasztási vagy adóbírságnak. Az áfát nekik 2017-től 45 napon, 2018-tól pedig 30 napon belül utalja az adóhatóság.

A kockázatos adósoknál a visszautalás 75 nap lesz

- ismertette Csizmadia Heléna.

Elmondta, a társasági adónál új elem lesz a növekedési adóhitel, amelyik cég eredménye egy év alatt ötszörösére növekszik, annak két év alatt kell megfizetnie a növekmény adóját. További kedvezmény, hogy aki beruház, illetve a létszámát növeli, akár adó nélkül is felhasználhatja a megnövekedett nyereségét - mondta az adó igazgató.

Már a külföldi útdíj is visszaigényelhető Forrás: AFP/Joe Klamar

Szmicsek Sándor ismertette az agresszív adótervezés elleni harc új állomását. Az OECD jóváhagyta azt a szabályt, hogy az adóhatóságok nem fogadhatják el a profit nem megfelelően indokolt átcsoportosítást. A cégen belüli profit átcsoportosításhoz valós gazdasági indok kell, a multinacionális cégeknek be kell mutatniuk a csoporton belüli jövedelemáramlást.

A cégcsoporton belüli nyereségátcsoportosítás eszközei egyedül a belső (transzfer) árak maradnak - mondta.