Kicsi az esély a rendszerszintű válságra

2015.12.07. 08:52

Londoni pénzügyi elemzők szerint csekély a valószínűsége annak, hogy az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve kamatemelési ciklusának decemberre várt kezdete rendszerszintű pénzügyi válságot okoz a feltörekvő térségben, bár a csoporton  belül vannak sebezhető gazdaságok.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői közölték, hogy a cég által kidolgozott, 28 feltörekvő gazdaságra kiszámolt átlagos kockázatjelző mérőszám (Capital Economics Risks Indicator, CERI) jelenleg 4,4. A mutató nem sokat mozdult az elmúlt hónapokban, és azt jelzi, hogy

a globális feltörekvő térségben most jóval alacsonyabbak a pénzügyi kockázatok, mint az elmúlt évek válságos időszakaiban

- hangsúlyozzák a ház londoni elemzői.

A Capital Economics szerint ebben a környezetben valószínűtlen, hogy a Fed monetáris politikájának várhatóan e hónapban elkezdődő szigorítási folyamata rendszerszintű válsághoz vezetne a feltörekvő térségben.

Hazánk sincs veszélyben

A több összetevőből álló CERI kockázatmérő modell nullától 10-ig terjedő skálán méri a pénzügyi válság kockázatát. A Capital Economics elemzői hangsúlyozzák, hogy eddig egyetlen olyan felzárkózó gazdaság sem élt át pénzügyi válságot, amelynek CERI-indexe 5,0 alatt volt, és az új felmérésbe bevont gazdaságok zömében, köztük Magyarországon e szint alatt jár a mutató.

A részvény- és devizapiaci reálárfolyamok ingadozása, a magánszektor hitelellátása, a külkereskedelmi egyenleg és a rövid lejáratú külső adósságállomány figyelembevételével összeállított CERI-index a három közép-európai EU-gazdaságban, Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban a 3-3,8 közötti sávban van.

Venezuela már aggódhat

A vizsgált mezőnyön belül Venezuelában a legnagyobb a pénzügyi válság kockázata: itt a CERI-mutató jelenleg 10, vagyis a lehetséges legmagasabb, tekintettel arra, hogy a venezuelai export 95 százalékát a nyersolajkivitel adja. A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy

a venezuelai gazdaság már az olajárak tavalyi zuhanása előtt is sebezhető volt, és a helyzet azóta még rosszabbra fordult,

elsősorban a kereskedelmi mérleg többletének meredek ívű csökkenése és "a monumentális mértékben túlértékelt" helyi valuta miatt. A ház szerint Venezuela jelenleg fizetésimérleg-válság közepén jár.

Kína helyzete sem rózsás

A Capital Economics kimutatása szerint a második leginkább válságveszélyes helyen e mezőnyön belül Kína áll, a 8-as szintet meghaladó kockázati mutatóval. Ez részben a kínai tőzsdék 2014 közepe és 2015 közepe közötti meredek felfutásának, és az utána következő árfolyamzuhanásnak az öröksége.

A tőzsdei zuhanást az idén sikerült ugyan megállítani, de az eddigi tapasztalatok alapján

a pénzügyi válságok az ilyen árfolyambuborékok kipukkadása után átlagosan kilenc hónappal jelentkeznek

- hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői.

A kínai gazdaságban halmozódó jelentős kockázatokra más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays negyedik negyedéves felmérésében kimutatta, hogy a globális ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők a következő tizenkét hónap fő világgazdasági kockázatának a kínai gazdaság megtorpanását tartják.

A Barclays intézményi befektetési ügyfelei közül a legtöbben - 45 százaléknyian - alapeseti előrejelzésként 6-6,5 százalékos növekedéssel számolnak a kínai gazdaságban a következő egy évben, de egy szignifikáns kisebbség - csaknem 25 százalék - 5-6 százalékos, a vizsgálatba bevont intézményi befektetők 5 százaléka pedig 5 százaléknál is lassabb kínai GDP-bővülést valószínűsített jövőre.