Mégis viheti egy német cég a görög reptereket

2015.12.08. 13:53

Negyven évig üzemeltethet 14 görög regionális repteret egy német cég. A vállalat már 2014-ben elnyerte az üzemeltetési jogot, de a választási győzelem után a Sziriza-kormány bejelentette, hogy felülvizsgálják az ügyet. A görög privatizációs hivatal december 8-án bejelentette, hogy hamarosan aláírják a megállapodást.

Görögország 14 regionális repülőtere hosszú távú üzemeltetési jogának a megszerzéséről ír alá megállapodást 10 napon belül a Fraport német repülőtér-üzemeltető. Ez lesz az első privatizációs ügylet, amely a januárban hatalomra került Sziriza párt vezette kormány alatt lezáródik.

A Sziriza felülvizsgálta 

Az üzemeltetési jogot már 2014-ben elnyerte a Fraport és konzorciális partnere, a görög Copelouzos Group ipari csoport. 2015 februárjában azonban a Sziriza vezette új görög kormány jelezte, hogy felülvizsgálja az ügyletet, amelyben 1,2 milliárd euróért 40 évre szóló üzemeltetési jogot nyertek el.

Leállították a privatizációkat 

Az új görög kormány a januári hivatalba lépése után kezdetben a nemzetközi hitelezők 240 milliárd eurós támogatási csomagja ellenében megkövetelt szerkezetátalakítási és költségcsökkentési feltételek lazítására törekedett. Ennek keretében sorban állította le a stratégiai nemzeti tulajdonnak tekintett állami javak bűncselekménynek nevezett értékesítését is. 

A választások után a Sziriza leállította a privatizációkatForrás: MTI/EPA/Oresztisz Panajotu

Mégis aláírják 

December 8-án, kedden a HRADF privatizációs ügynökség vezetője bejelentette, hogy a konzorciummal tíz napon belül aláírják a korábban már létrejött megállapodást. 

A tender eredményét tavaly november végén hirdette ki a görög privatizációs hivatal. A nyertes pályázók az első négy év alatt 330 millió eurós modernizációs beruházásra tettek ígéretet. Az üzemeltetésre megnyert 14 regionális légikikötőben 19,1 millió utas fordult meg 2013-ban.

Pireuszt is meghirdetik 

Egyben elmondta azt is, hogy egy héttel későbbre, december 21-ére tolódik ki a pireuszi kikötő 51 százalékának az értékesítéséről szóló tenderkiírás. Hírek szerint a tulajdonrész iránt két komoly érdeklődő van, a dán Moller-Maersk szállítmányozási és olajipari cég, valamint a kínai COSCO, a világ egyik vezető hajózásra szakosodott vállalata. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK