Európa a vesztébe rohanhat

nk20151120
Migránsok torlódtak fel a görög-macedón határon, Idomeni falunál. A környező országok határőrizeti szigorítása miatt várhatóan még nagyobb embertömeg halmozódhat fel a térségben
Vágólapra másolva!
Európa gazdasági kilátásai egyre romlanak, ahogy a kontinens nem képes kezelni a Közel-Keletről érkező menekülthullámot – mondja az idei közgazdasági Nobel-díjas Angus Deaton. Ráadásul amellett, hogy Európa egy veszélyes társadalmi-gazdasági „koktéllal” néz szembe, úgy tűnik, az olcsó olaj következményei csak még tovább fűthetik a menekültválságot.
Vágólapra másolva!

Mivel a menekültválság igen gyorsan követte az európai adósságkrízist, a fejlemények igencsak ronthatják Európa gazdasági állapotát – idézi a Bloomberg Deatont, aki Stockholmban beszélt a héten, miután hivatalosan is megkapta a kitüntetését. A közgazdász ráadásul azt hangsúlyozta, hogy míg az adósságválság idején voltak határozott elképzelések a megoldásra, csak egyesek nem értettek egyet, addig

a menekültválság esetében valójában senkinek nincs rendes ötlete a megoldásra.

A jövő kilátásai

Deaton kiemeli, hogy

az európai demográfiai kihívások (részben a hirtelen beáramló tömegek miatt) és a gyenge gazdasági növekedés igen veszélyes „koktélt” jelentenek,

különösen a növekvő egyenlőtlenség mellett, mivel mindez egymás ellen fordítja az embereket.

Mindazonáltal a közgazdász hosszú távon kevésbé pesszimista. Meglátása szerint ugyanis, bár a jelenlegi kilátások nem jók, az embereknek kemény érdekeik fűződnek ahhoz, hogy megoldják a problémákat, és jobb hellyé tegyék a világot. És noha voltak szörnyű kudarcok is, mégiscsak ez történt az elmúlt évszázadokban is – tette hozzá.

Angus Deaton Forrás: AFP/Jewel Samad

Egy válságos régió

Ezzel párhuzamosan az ENSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy az olaj árfolyamának csökkenése tovább nehezítheti a menekültválságot, elsősorban az iraki Kurdisztán nehezedő helyzetén keresztül. Az ENSZ szerint éppen ezért, amennyiben Európa kizárólag pénzügyi kérdésként tekintene a menekültválságra, úgy erre a területre is erősen kellene fókuszálnia.

Bár ezt nem lehet jól megfogalmazni, de

sajnos sokkal olcsóbb helyben segíteni az embereknek, mint Európában gondoskodni róluk

mondta Frederic Cussigh, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezető koordinátora, aki egy kisebb menekülttábor irányításában segédkezik a helyi fővárosban, Erbilben.

A kurdok, illetve az Iszlám Állam által kontrollált területek térképe Irakban és Szíriában Forrás: Bloomberg

Az olaj csapása

Itt mindössze 1 500 dollárba (kb. 430 ezer forint) kerül egy menekült ellátása évente, miközben Európában ez ennek a tízszerese. Mindeközben azonban a táborok finanszírozására fordítható összeg egyre apad. A Kurdisztáni Regionális Kormányzat ugyanis gazdasági válságtól szenved, elsősorban az alacsony olajár és a Bagdaddal fennálló konfliktusuk miatt az olajbevételek kapcsán.

Ráadásul a külföldi kormányok által biztosított támogatások elmaradnak az igényektől. A jelenlegi becslések szerint 1,8 millió menekült él az iraki Kurdisztánban, egy olyan területen, melynek lakossága nagyjából 5,2 millió fő, a területe pedig akkora, mint Svájcé.

A nyomás pedig egyre nagyobb – mondja Cussigh. Hozzáteszi, az itt élő menekülteknek egyre kevesebb a vesztenivalójuk, és noha tudják, hogy veszélyes elindulniuk Európába, sokan mégis megteszik.