Cíprasz: Jól meglennénk az IMF nélkül

Aléxisz Cíprasz miniszterelnök Görögország
Greece's former prime minister and leader of the radical left Syriza party Alexis Tsipras delivers a pre-election speech in western Athens on September 3, 2015, ahead of upcoming snap parliamentary elections on September 20. A new opinion poll suggests that Greece's former governing radical left party has dropped marginally behind the main opposition conservatives in popularity, for the first time since it gained power in January. AFP PHOTO / STRINGER
Vágólapra másolva!
Aléxisz Cíprasz szerint az IMF Görögországtól és Athén hitelezőitől is olyan dolgokat vár el, amikbe nem hajlandóak belemenni, ezért nem játszik konstruktív szerepet a mentőcsomagban. A görög miniszterelnök szerint az IMF-nek vagy kompromisszumot kellene kötnie, vagy ki kellene szállnia a mentőcsomagból, amit Európa az IMF segítsége nélkül is képes lenne levezényelni.
Vágólapra másolva!

A Valutaalap nem játszik konstruktív szerepet a hiteltárgyalásokon, mert nem hajlandó kompromisszumra, Görögországtól és a hitelezőktől is olyan dolgokat követel, amiket nem hajlandóak megadni, mondta Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök egy tévéinterjúban.

Mindenkitől túl sokat akar

Az IMF Görögországtól szigorú nyugdíjreformot és a munkaerőpiac teljes liberalizálását kéri, többet, mint az ország többi hitelezője, az Európai Unió és az Európai Központi Bank (EKB). Az uniótól pedig azt várja, hogy engedje el a görög adósság egy részét, és menjen bele az adósság átütemezésébe. Az IMF szerint Athén adóssága csak akkor kerül fenntartható pályára, ha Görögország a következő 30 évre haladékot kap minden törlesztés alól, írja a Reuters hírszolgálat.

– mondta Cíprasz. "Ha nem akar kompromisszumot kötni, akkor ezt nyilvánosan be kellene ismernie" – tette hozzá.

Európa az IMF nélkül is boldogulna

Az európai országoknak fontos, hogy az IMF részt vegyen a görög mentőcsomagban, és gondoskodjon róla, hogy Athén fegyelmezetten betartsa a feltételeket, ezt Cíprasz elismerte. De

Európa önmagában, az IMF nélkül is képes arra, hogy levezényeljen egy ilyen mentőcsomagot,

mondta a görög miniszterelnök. Szerinte a Valutaalap egyáltalán nem segít azzal, hogy minden féltől túl sokat követel.

Aléxisz Cíprasz szerint az IMF nélkül jobban meglennének Forrás: AFP/Stringer

Az IMF egyelőre nem ad pénzt

Az IMF egyelőre nem ad pénzt a görög mentőcsomagba, csak megfigyelőként vesz részt. A Valutaalap 2016 elején, az első felülvizsgálat után fogja eldönteni, hogy anyagilag is beszáll-e a mentőcsomagba. A szervezet csak akkor hajlandó pénzt adni, ha megbizonyosodott róla, hogy Athén valóban betartja azokat a feltételeket, amiket a mentőcsomagért cserébe ígért.