Aléxisz Cíprasz szerint az IMF Görögországtól és Athén hitelezőitől is olyan dolgokat vár el, amikbe nem hajlandóak belemenni, ezért nem játszik konstruktív szerepet a mentőcsomagban. A görög miniszterelnök szerint az IMF-nek vagy kompromisszumot kellene kötnie, vagy ki kellene szállnia a mentőcsomagból, amit Európa az IMF segítsége nélkül is képes lenne levezényelni.

A Valutaalap nem játszik konstruktív szerepet a hiteltárgyalásokon, mert nem hajlandó kompromisszumra, Görögországtól és a hitelezőktől is olyan dolgokat követel, amiket nem hajlandóak megadni, mondta Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök egy tévéinterjúban. 

Mindenkitől túl sokat akar 

Az IMF Görögországtól szigorú nyugdíjreformot és a munkaerőpiac teljes liberalizálását kéri, többet, mint az ország többi hitelezője, az Európai Unió és az Európai Központi Bank (EKB). Az uniótól pedig azt várja, hogy engedje el a görög adósság egy részét, és menjen bele az adósság átütemezésébe. Az IMF szerint Athén adóssága csak akkor kerül fenntartható pályára, ha Görögország a következő 30 évre haladékot kap minden törlesztés alól, írja a Reuters hírszolgálat. 

A Valutaalapnak el kell döntenie, kész-e kompromisszumot kötni, benne marad-e a programban" – mondta Cíprasz. "Ha nem akar kompromisszumot kötni, akkor ezt nyilvánosan be kellene ismernie" – tette hozzá. 

Európa az IMF nélkül is boldogulna 

Az európai országoknak fontos, hogy az IMF részt vegyen a görög mentőcsomagban, és gondoskodjon róla, hogy Athén fegyelmezetten betartsa a feltételeket, ezt Cíprasz elismerte. De Európa önmagában, az IMF nélkül is képes arra, hogy levezényeljen egy ilyen mentőcsomagot, mondta a görög miniszterelnök. Szerinte a Valutaalap egyáltalán nem segít azzal, hogy minden féltől túl sokat követel. 

Aléxisz Cíprasz szerint az IMF nélkül jobban meglennénekForrás: AFP/Stringer

Az IMF egyelőre nem ad pénzt

Az IMF egyelőre nem ad pénzt a görög mentőcsomagba, csak megfigyelőként vesz részt. A Valutaalap 2016 elején, az első felülvizsgálat után fogja eldönteni, hogy anyagilag is beszáll-e a mentőcsomagba. A szervezet csak akkor hajlandó pénzt adni, ha megbizonyosodott róla, hogy Athén valóban betartja azokat a feltételeket, amiket a mentőcsomagért cserébe ígért.