Viszik a budapesti paneleket, mint a cukrot

lakás lakóhely panel panellakás lakáshitel lakás hitel
Győr, 2013. november 26. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöld Beruházási Rendszer "Klímabarát Otthon" Panel II. alprogramba tartozó Déry Tibor utcai felújítás előtt álló (b) és már felújított (j) panelházak Győrben 2013. november 26-án. Ezen a napon Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy folytatódik a panelfelújítási program, és mintegy nyolcezer lakás újulhat meg a Panel II. program során a következő időben. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
2015 novemberéig 30 százalékkal nőtt a lakáspiac, ez lehet a válság óta a legerősebb év. A piacon kevesebb a vevő, de a forgalom növekedése azt mutatja, hogy ők komolyabban keresnek ingatlant. Budapesten a paneleket 1,5-2 hónap alatt elkapkodják, a vevők 38 százaléka befektetésnek veszi a lakást.
Vágólapra másolva!

Novemberben is az egy évvel korábbival szinte megegyező, 10 533 darab ingatlan cserélt gazdát. Bár a forgalom hasonló, mindez a folyamatosan növekvő lakásárak mellett történik, amelyhez a magáncélú vásárlók lassan alkalmazkodnak. Az idei összforgalom a Duna House ingatlanközvetítő becslése alapján 125 118 ingatlan-adásvételnél jár, amely a tavalyi azonos időszakkal összehasonlítva 30 százalékkal erősebb forgalom. Ha a december is a tavalyihoz hasonlóan alakul majd, úgy a 2015-ös összforgalom 134-135 ezer tranzakció körül zár, ami a válságot követő legerősebb év lesz.

Kevesebben keresnek, többen vesznek

A keresletindex éves mélypontjára, 83 százalékpontra esett. A csökkenés már tavasszal elkezdődött, és trendszerűen folytatódik. A magas forgalom azonban azt mutatja, hogy bár a kereslet apad, akik érdeklődnek, ők komoly szándékkal vannak jelen a piacon.

A paneleket elkapkodják

Novemberben a paneleket Kelet-Magyarországon 138, nyugaton 149 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták. Ugyanezért a típusért Pesten 250, Budán 318 ezret adtak. A téglaépítésű lakásért keleten 186 ezer forintot fizettek négyzetméterenként, nyugaton 193-at. A főváros pesti oldalán 307-et, Budán 473-at, a belvárosban pedig átlag 511-et adtak ki a vevők.

Budapesten a panelek igen gyorsan elkeltek,

1,5-2 hónap alatt mindössze, de a téglalakások is csupán 2,5-3 hónapot töltöttek a piacon.

Könnyű panelt eladni Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Kevés az új építésű

Közép-Magyarországon minden harmadik, vidéken minden negyedik novemberben megvásárolt ingatlan kapott nagyon jó műszaki minősítést, ami kissé alulmarad a megszokottól.

Feltehetően a szűkös kínálatból megveszik a gyengébb minőségű lakásokat is.

A fővárosban csupán a forgalom 2 százaléka volt új építésű, vidéken ennél magasabb, 4-7 százalék volt ezek aránya.

Nincs alku

Nagyon alacsony volt novemberben az alkuk átlaga. Még a vidéki családi házakra is csupán 8 százalék vevői alkuátlag volt jellemző, ugyanez Pest megyében 7 százalék, a fővárosban pedig csupán 6 százalék. A lakások esetén 1-2 százalék árcsökkentésre volt mindössze szükség, amelyet a vevői alku követ.

A panelekre 3-4 százalék, a téglalakásokra 4-5 százalék alku volt novemberben.

Sok a befektető

Még mindig sok a befektető Budapesten, ugyanis a vásárlók 38 százaléka vallotta magát annak. Átlagosan 25,5 millióért vásároltak 60 négyzetméter körüli lakásokat. A vevők közel negyede elsőlakás-vásárló, akik 15,4 milliót költöttek, és 55 négyzetméter körüli lakásokat választottak. Legnagyobb értékben a nagyobba költözők vásároltak, átlag 34,2 milliót költöttek 88 négyzetméteres ingatlanokra. Vidéken a vevők negyede nyilatkozott úgy, hogy nagyobb lakásra vágyott, egy másik negyed befektetési céllal vett. Az utóbbi csoport átlagban 15,7 millió forintot költött 90 négyzetméteres lakásra, de a befektetők is hasonló méretet vásároltak, ám ők olcsóbban, 11,4 milliós átlaggal.

Vidéken az eladások harmada örökölt lakás

A budapesti eladók 41 százaléka nyilatkozott úgy a Duna House értékesítőinek, hogy nagyobb lakásra vágynak. 56 négyzetméteres ingatlanjuktól váltak meg 18,2 milliós értékben. Feleannyian voltak a kisebbe költözők, akik 73 négyzetméteres lakásokat adtak el. Örökölt ingatlant az eladók 14 százaléka értékesített, átlag 25 milliós értékben.

Vidéken az eladók több mint harmada örökölt ingatlant adott el,

átlag 10,1 milliós bevételre szert téve. Nagyobb lakásba az elsők 28 százaléka vágyik, 70 négyzetméteres ingatlanokat adtak el átlag 12,1 millióért. Kisebbe 22 százalék költözne, ők átlag 111 négyzetméteres lakásaiktól váltak meg.

Kevesebb az olcsó lakás

Vidéken az adásvételben szereplő ingatlanok idei és tavaly novemberi paramétereit összevetve hasonló kép alakult ki. A tranzakciók közel fele zajlott az 5–10 millió közötti ársávban, és több mint ötöde a magasabb, 10–15 millió közöttiben.

Az 5 millió alattiak aránya 20 százalékról leesett 11 százalékra.

Pest megyében ugyancsak a két azonos hónap összehasonlításában kiugró a 40 millió fölöttiek változása, ugyanis tavaly ugyanekkor ez még csupán az adásvételek 1 százaléka volt, idén már 9 százalék. Budán szemléletes a változás a két vizsgált hónapban. Egy éve még a 200-300 ezer forint/négyzetméter ársáv tette ki a forgalom zömét, idén azonban a drágulásnak köszönhetően a vevők 59 százaléka 400 ezer forint/négyzetméter fölötti áron vásárolt lakást. Pesten is hasonló a helyzet, itt a 400 ezer fölötti kategória 6 százalékról 19 százalékra ugrott.