Nem ilyen kínai számokban bízott a piac

Autumn skyline of skyscrapers attract tourists in Shanghai China Chinese Shanghai skylines skyscrapers high-rise buildings the Bund Pudong SQUARE FORMAT Kína
Tourists look at the Lujiazui Financial District in Pudong with the Oriental Pearl TV Tower, tallest, Shanghai Tower, second tallest, the Shanghai World Financial Center, third tallest, and other skyscrapers and high-rise buildings at the promenade on the Bund along the Huangpu River on a clear day in Shanghai, China, 15 October 2015.
Vágólapra másolva!
A kínai export a vártnál nagyobb mértékben, 6,8 százalékkal, míg az import a vártnál alacsonyabb mértékben, 8,7 százalékkal csökkent éves összehasonlításban a kedden nyilvánosságra hozott novemberi statisztikai adatok szerint.
Vágólapra másolva!

A külkereskedelmi forgalom visszaesése továbbra is a globális kereslet és a kínai fogyasztás egyidejű alacsony szintjéről árulkodik - fogalmazták meg szakértők. A kínai vámhivatal közlése szerint az import visszaesésének üteme lelassult, októberben ugyanis 18,8 százalék volt. A külkereskedelmi forgalom többlete novemberben 54,1 milliárd dollár volt, miközben egy hónappal korábban 62,8 milliárd dollárt jelentettek.

Így már 13 egymást követő hónapban csökkent az import, és 5 egymást követő hónapban az export (év/év alapon számítva).

A kínai import és export havi alakulása 2014 óta (év/év alapon) Forrás: Zerohedge

A kínai gazdaságirányítás a múlt hónapban több kereskedelemösztönző intézkedést is hozott, különös tekintettel az export növelésére, elismerve a piaci nehézségeket. A kínai deviza árfolyama a dollárhoz képest egy időben folyamatosan csökkent, de szakértők és az érintettek szerint ez nem hozott pozitív változást az exportáló vállalatok számára.

A világ második legnagyobb gazdasága a harmadik negyedévben 6,9 százalékkal bővült, a növekedés először volt 7 százalék alatt a globális pénzügyi válság kezdete óta. A kínai kormányfő a múlt héten azt hangoztatta, hogy Peking közép- és hosszú távon képes lesz fenntartani az ésszerű növekedést, idén pedig teljesíteni fogja a 7 százalék körüli GDP-bővülést.

Az új modell alapján nem meglepő a változás

Érdemes hozzátenni, hogy a kínai gazdaság szerkezete is lassú átalakuláson megy keresztül, tudniillik egyre inkább a fogyasztásvezérelt modell irányába próbál meg eltolódni, ez pedig önmagában változásokat generálhat a GDP-növekedés ütemében, illetve az export-import arányokon. A kínai gazdaság szerkezetének átalakulásával ugyanis a munkaerő költsége oly mértékben változott meg, hogy más országok veszik át Kína helyét az olcsó tömegtermelésben. Tehát a feldolgozóipari történet alapjaiban alakul át Kínában és az egész világon. Amíg hosszú éveken keresztül a kínai olcsó munkaerő és a jelentős fogyasztás uralta a szektort, addig mára ez a jelenség erősen változóban van.

A jelenséghez mindemellett az is hozzátartozik, hogy Kínában az elmúlt időszakban komoly középosztályosodás indult be.