Kívülről fújjuk az eladó ingatlanok listáját

családi ház ÉPÜLET ÉVSZAK fa fenyőfa FOTÓ FOTÓTÉMA havas IDŐJÁRÁS Lakóépület NÖVÉNY tájkép tél téli kép városkép Orfű, 2015. január 25.
Behavazott házak Orfűn  2015. január 25-én.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Orfű, 2015. január 25. Behavazott házak Orfűn 2015. január 25-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Beindult a családi házak ingatlanpiaca is, de azért ez még messze elmarad a 2008-as számoktól. A legkeresettebbek a 100 négyzetméter körüli, újszerű, kis rezsijű, 2008 körül épült házak. Ingatlanosok egyébként azt tanácsolják, jól gondoljuk meg, mekkora élettérre van szükségünk, mert évente százezer forintot is spórolhatunk a rezsiköltségeken, ha olyan lakást vagy házat veszünk, amiben nincsenek kihasználatlan terek.
Vágólapra másolva!

2014 második felében a családi házak piacán is beindult a változás. Míg másfél-két évvel ezelőtt az ingatlanközvetítők még egy kezükön meg tudták számolni, hogy mennyi családi házat adnak el egy évben, ma már lényegesen erősebb a kereslet – írta az Origónak is elküldött elemzésében a Balla Ingatlaniroda.

Harminc százalékkal több ingatlan cserélt gazdát idén novemberig

- írta elemzésében a Duna House ingatlanközvetítő. Már 125 118 ingatlan-adásvételnél járnak, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 30 százalékkal erősebb adat. Ha a december is a tavalyihoz hasonlóan alakul majd, úgy a 2015-ös összforgalom 134-135 ezer tranzakció körül zár, ami a válságot követő legerősebb év lesz - közölték.

A kertes házak ára is kicsit megugrott Forrás: MTI/Sóki Tamás

De térjünk vissza a családi házakhoz. Ha nem is került sor olyan áremelkedésre, mint a társasházi lakásoknál, azért

10-20 százalékkal drágultak a kertes házak is

- mesélt a jelenlegi helyzetről Rácz Gyula László, a Balla Ingatlanirodák XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A XI. kerületben a vevők az 50-70 millió forintos árszintig keresik a családi házakat, és ezért a pénzért többnyire találnak is az igényeiknek megfelelőt – mondta Nagy Csaba, a Balla Ingatlanirodák XI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A feltételek között szerepel, hogy a ház nappalijához tartozzon három-négy hálószoba, lehetőleg duplakomfortos legyen - különösen, ha kétszintes családi házról van szó -, vagyis legyen benne két fürdőszoba, lehetőleg különálló vécével.

Emellett fontos szempont manapság, hogy a fenntartására se kelljen sokat költeni.

A vevők nagyon megnézik, hogy mennyire van felújítva, korszerűsítve egy családi ház, mennyire takarékos az energetikája, milyen rezsiköltségekre számíthatnak.

A városból kifelé

A XIV, XV, és XVI. kerületekben két részre osztható a családi házakat keresők tábora. Az egyik csoportot az “kiskategóriás” vevők alkotják, akik körülbelül 15-25 millió forintért keresnek családi házakat, házrészeket. Ezért kis kerttel rendelkező, adott esetben nem teljesen önálló, nem teljes értékű családi házakat is elfogadnak – mondta Sebestyén Tamás, a XIV.-XVI. kerületi Balla Ingatlanirodák szakmai vezetője.

A másik csoportba a “nagy kategóriájú” ingatlanok iránt érdeklődök vannak. Ők 30-40 millió forintért keresnek házakat. Adottságaikat tekintve 100-150 négyzetméteres, négyszobás ingatlanokról beszélünk.

A 100 négyzetméter körüli házak a legkeresettebbek Forrás: Magyar Távirati Iroda Zrt./Balaton József

Ettől nagyobb családi házakat már nem nagyon keresnek az emberek, aminek az az oka, hogy ezek fenntartása, rezsiköltsége már túlmegy a még ésszerűnek tartott határokon.

Rácz Gyula László szerint családi házaknál leginkább az ár-érték arány számít. Szinte minden árkategóriában tudnak eladni, ha az adott ingatlan árazása megfelelő. Annál is inkább az ár számít mostanában, mert egyrészt

nagyon sok az online felület, ahol könnyen összehasonlíthatók a paraméterek és az árak,

másrészt kevés az eladó ingatlan, így gyakorlatilag minden vásárló kívülről fújja már az ingatlanok listáját.

Az újszerű, korszerű megy nagyon

Kiemelt az érdeklődés az újépítésű, újszerű családi házak iránt. Vagyis a 2008, de inkább 2010 után épült, korszerű ingatlanokat keresik a vevők. Ezekből azonban rendkívül kevés kerül a piacra, ezért aki ilyen családi házat szeretne eladni, annak nagyon jó esélye van a gyors értékesítésre.

Mint mondta, van olyan pestimrei ingatlan, amit 51,9 millióért árulnak - ami azért nem megszokott a kerületben -, mégis sokan érdeklődnek iránta, mert 2014-ben épült.