A kormány valószínűleg még a héten dönt arról, hogy a lakásépítéseket terhelő általános forgalmi adó a jelenlegi 27 százaléknál alacsonyabb legyen.

Az áfacsökkentésről Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének közgyűlésén beszélt.

Azt nem mondta el, hogy a lakásépítések 5 vagy 18 százalékkal adóznának-e a jövőben,és azt sem, hogy mikortól: 2016-ban vagy csak 2017-ben lép életbe az intézkedés. A szakértők azonban nem tartják elképzelhetetlennek, hogy akár már január elsején csökkenjen a kulcs, és azt sem, hogy a kormány a 22 százalékpontos mérséklés mellett döntsön – írja a Világgazdaság.

Az építőipari szakma régóta várja az áfacsökkentéstForrás: MTI/Ujvári Sándor

A szakma régóta várja az intézkedést: a lakásépítések évszázados mélyponton vannak. Tavaly alig 8358 új lakást adtak át, idén ennél is kevesebbet fognak: az első háromnegyed évben csak 4657 lakás épült, 9,5 százalékkal kevesebb az előző évinél.

Szakemberek a pangás okának részben a magas áfát látják a piacon: az új lakás eleve 27 százalékkal drágább a használtnál, ezt a felárat pedig kevesen fizetik meg – nem érdemes eladásra építeni.