Lángol a technológiai szerelem

Informatikai szektor, adatmentés abstract access advancement BLUES BLUE COLOUR CAST COLOR circuit board cord CABLE fibre optic cable cyber crime CRIME data delicate ELECTRONICS TECHNOLOGY
Fibre optics flowing through circuit boards from a laptop computer, close-up
Vágólapra másolva!
Miközben az olajár zuhan, a nyersanyagvállalatok folyamatosan szenvednek, és a kiskereskedelmi cégek is gyengélkednek, az amerikai részvénypiac mégsem szakad. Az elsőre furcsának tűnő jelenség mögött a technológiai szektor áll, melynek legnagyobb szereplőiért továbbra is rajonganak a befektetők.
Vágólapra másolva!

Az amerikai részvénypiac szeptember 29-et követő emelkedésében a számítógépes és szoftvervállalatok részesedése majdnem 15 százalékot ugrott, ahogy a befektetők egyre vadászták a profitnövekedéseket – írja a Bloomberg. Az S&P 500 index legnagyobb csoportjának nyeresége azóta meghaladta a nem alapvető fogyasztási cikkek teljesítményét, egy olyan szektorét, melynek hajtóerejét szinte teljesen olyan technológiai „rokonok” adják, mint az Amazon vagy a Netflix.

Ez a megugrás 2001 óta nem látott magasságokba repítette a Microsoftot és a Broadcomot, miközben a Visa, az Adobe Systems és a Fiserv is azok között van, melyek rekord magasságokat értek el az elmúlt hónapban.

Az S&P500 iparági indexei közül a félvezetők teljesítettek a legjobban szeptember óta Forrás: Bloomberg

Egy szektor mind fölött

Amellett pedig, hogy a csoport múlt héten 15 éves csúcsot ért el, a félvezető gyártók körében tapasztalt összeolvadási és felvásárlási hullám miatt ez az alosztály még a csapat egészéből is kiemelkedett. A csoport további részét egyébként a technológiai hardverek és a hozzájuk tartozó eszközök, illetve a szoftverek és szolgáltatások adják az S&P indexében. További bizonyítékát adja a technológiai szektor erejének az S&P és a Nasdaq idei teljesítménye. Míg az S&P ugyanis 0,2 százalékos csökkenést, míg a Nasdaq 7,7 százalékos erősödést mutat.

Azzal párhuzamosan pedig, hogy a gyenge globális növekedés mellett is megfelelő sztorit jelent a szektor, a félvezető gyártók erős teljesítménye azért is jó jel, mert a leginkább gazdaság-érzékeny területről van szó a technológiai iparban – mondta Lew Piantedosi, az Eaton Vance Management alelnöke.

A gigászok előnye

A várakozások szerint a magas kapitalizációjú technológiai szektor bevétele idén 4,7 százalékkal emelkedhet, ami a harmadik legnagyobb érték az S&P 10 iparágából. Mindeközben a profitbővülés mintegy 12 százalékos lehet. Összehasonlításképpen a benchmark bevétel és nyerség várhatóan zsugorodni fog. A gigászok erejét az is mutatja, hogy szeptember vége óta a Microsoft, az Apple, a Facebook és az Alphabet (a Google anyacége) adta az S&P technológiai részvény-ralijának nagyjából 60 százalékát.

Az egyik legfontosabb előnye a nagy kapitalizációjú technológiai vállalatoknak, hogy bevételi és nyereségoldalon egyaránt képesek jól teljesíteni, miközben a legtöbb vállalat erre képtelen – hangsúlyozza az elemzők közül Don Townswick, a Conning részvénypiaci igazgatója.

15 éves csúcsra emelkedett az S&P 500 IT-szektor indexe Forrás: Bloomberg

Buborék vagy valódi érték?

Mindazonáltal felmerül a kérdés, hogy nem egy újabb technológiai buborékot látunk-e, amint az árfolyamok kezdik megközelíteni az S&P információs technológiai indexének 2000-es szintjeit. Townswick szerint azonban határozottan nem erről van szó, mivel az említett csoport esetében valódi bevételeket és nyereségeket tapasztalhatunk, miközben az iparág egésze is más, mint 15 évvel ezelőtt, az amerikai techbuborék idején.

Miközben az elemzők szerint a szélesebb piac gyengülésével ez a szektor is veszíthet az erejéből, a Bloomberg által megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy

2016-ban továbbra is megmaradhat a technológiai szektor vezető pozíciója.

Nehezen tudnak elképzelni ugyanis olyan iparágat, amely beelőzhetne az expanzióban.