Megállapodott a kormány a Norvég Alappal

Csepreghy Nándor, Miniszterelnöki Hivatal, Kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnöki Hivatal Kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára
Vágólapra másolva!
Az eddigi mértékben folytatódnak a Norvég Alap kifizetései, miután a kormány megegyezett a civil szervezeteket támogató norvég állami intézménnyel. Az alap által támogatott szervezetek ellen nem bizonyosodtak be a korrupciós vádak.
Vágólapra másolva!

"Magyarország megállapodott a Norvég Alappal, így folytatódhatnak a kifizetések" - közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára azon a szerdai budapesti konferencián, amelyet a Transparency International Magyarország szervezett a korrupcióellenes világnap alkalmából.

Az államtitkár ezt újságírói kérdésre válaszolta. Mint megjegyezte, a kérdező lelőtte a másnapi kormányzati sajtótájékoztató poénját, mert a megállapodás hírét akkor tervezték bejelenteni.

Szerintük szabálytalan, de mégis szabályos

Csepreghy ennek ellenére azt mondta:

A megállapodás ténye azonban azt tükrözi, hogy Magyarországon megfelelően működnek a jogérvényesítési mechanizmusok, és a kormány tiszteletben tartja a jogszerűség követelményét.

Megszűntették a nyomozást

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tavaly novemberben tett feljelentéseket "a norvég alapok vizsgálata során megállapított szabálytalanságok" miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezután nyomozást rendelt el költségvetési csalás gyanúja miatt a norvég alapok ügyében ismeretlen tettes ellen. A NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága idén októberben közölte, hogy megszüntették a nyomozást, mivel annak adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

Az ügyben érintett Ökotárs Alapítvány üdvözölte a Norvég Civil Támogatási Alappal összefüggésben ellenük és az általuk támogatott 17 szervezet ellen folyó nyomozás megszüntetését. Közölték ugyanakkor, hogy az Ökotárs és partnerei, az Autonómia, a DemNet és a Kárpátok alapítvány adószámának sorsa "továbbra is a bíróság kezében van", de minden jogorvoslati fórumot megkeresnek, hogy bizonyítsák álláspontjukat.

Állami projekteket is támogatnak

A Norvég Alap és EGT Alapot Izland, Liechtenstein és Norvégi finanszírozza, a pénzből az EU országaiban támogatnak környezetvédelmi, kutatási, örökségvédelmi és más célokat. Az alap Magyarország számára 40 milliárd forint fejlesztési támogatást nyújt, amelyet nem állami szervezetek költhetnek el. Az összeg nagy részét állami projektekre fordítják, a tavalyi vita miatt ezek kifizetését is leállították.