A létminimumhoz sem elegendő nyugdíjra számítunk

nyugdíjas, Chelyabinsk Geriatrics Center. Aleksandr Kondratuk/RIA Novosti
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
A saját, nyugdíj előtti havi keresetének 83 százalékával lenne maradéktalanul elégedett nyugdíjjáradékként a magyarok többsége – derült ki az OTP Öngondoskodási Indexéből. A legtöbben viszont nem számítanak arra, hogy ennyi nyugdíjuk lesz.
Vágólapra másolva!

Jelentős eltérés tapasztalható a hazai lakosság nyugdíjakkal kapcsolatos várakozásai és az ideálisnak tartott összegek között, mutat rá az 1500 fő megkérdezésével készült OTP Öngondoskodási Index. Sőt, a többség olyan alacsony szintű nyugdíjra számít, amiről úgy tartják, meg sem tudnának élni.

Lesz állami nyugdíj, de nem sok

A megkérdezettek arra számítanak, hogy nyugdíjként csak a nyugdíjba vonulás előtti utolsó átlagos jövedelmük 64 százalékát fogják megkapni. Ez jóval kevesebb, mint az ideálisnak tartott szint.

A dolgozók többsége az utolsó jövedelem 83 százalékával lenne maradéktalanul elégedett

ahhoz, hogy a mostani életszínvonalukat tartani tudják.

„Mi az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárnál már régóta arra figyelmeztetjük a lakosságot, hogy nem az a kérdés, hogy lesz-e állami nyugdíjjáradék, hanem az hogy mekkora. A mostani kutatás azt mutatja, hogy a hazai lakosság is elkezdett hasonlóan gondolkodni, hiszen az eredmények szerint a válaszadók

viszont csak 64 százalékra számítanak" - mondta Nagy Csaba az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Muszáj lesz félretenni

Nagy Csaba ezért magánnyugdíj-takarékoskodást javasol, mint mondta, ha egy hazai munkavállaló 45 éves korától kezdve havi 10 000 forintot tenne félre nyugdíjas koráig pénztári befizetésekben, akkor akár havi 28 000 forinttal gyarapíthatná nyugdíjas kori havi bevételeit.

– mondta.

Ráadásul a nyugdíjcélú megtakarításokat az állam adó-visszatérítéssel is jutalmazza. Az egyéni befizetések után évi 20 százalékos, maximum 150 000 forint értékű adó-visszatérítést kaphatnak azok, akik gyarapítják megtakarításaikat. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár várakozásai szerint ezt a lehetőséget sokan, a tavalyi évhez hasonlóan december végén fogják kihasználni.