Sokba fáj az adventi vásár, de valakinek biztos megéri

Vörösmarty téri adventi vásár 2015
Vágólapra másolva!
Ha az egyáltalán nem elhanyagolható színes-szagos cukormázat lefejtjük az adventi vásárról, kőkemény gazdasági életet találunk alatta. Megkerestük a legnagyobb három budapesti és négy vidéki vásár szervezőit. Miközben turkálunk a zsebekben, arra keressük a választ, kinek és miért éri meg az ünnepek előtti forgatag.
Vágólapra másolva!

Ünnep a fővárosban

A három talán legjelentősebb budapesti vásárt járjuk körbe: a Vörösmartyi tér, a Városháza park és a Bazilika adventi rendezvényét. Mindhárom helyszínen zsűrizett kézműves termékek, családi programok, fények és installációk várják a látogatókat, a rengeteg gasztrokülönlegesség pedig már csak hab a tortán.

Idén korábban nyitottak az adventi vásárok,

a Vörösmarty téri már november közepén. „Ez a nemzetközi trendekhez hasonlóan Budapesten is szükséges lépés, az utazási kedv generálásáért és a kézművesek gazdag kínálata miatt fontos" – indokolta Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője. Tehát az ünnepi forgatag turisztikailag is fontos gazdasági esemény.

Advent az ország főterén

Európa 10 legszebb adventi vására között említik már évek óta a Vörösmarty téri vásárt. Évente nagyjából 300-400 ezer látogatót vonz, idén viszont biztos megdől a rekord, mivel nem 27, hanem 42 napig csalogatja a vásárlókat a 117 kézműves és 11 gasztronómiai stand.

Adventi este a Vörösmarty téren Forrás: © Balint Hrotko Photography | www.fenymuvek.com | www.facebook.com/fenymuvek/Balint Hrotko

A Vörösmarty téri advent arról is híres, hogy

a szervezők megkövetelik a minőséget, és a jelentkezők közül szakmai zsűri választja ki a legjobbakat,

akik végül bérelhetnek pavilont a téren. Ezt követően kell csak mélyen a zsebükbe nyúlniuk a kézműveseknek, ugyanis a vásár teljes idejére egy A kategóriás pavilon bruttó 950 ezer forintba kerül, egy B kategóriás pedig 880 ezerbe.

A standokat viszont ki lehet bérelni osztottan, és a vásárnak csak egy-egy időszakára is, így ennek függvényében változik a helypénz. Ha viszont arányaiban nézzük:

az idén összességében sokkal olcsóbbak a pavilonok.

A 2013-as árakhoz képest 100 ezer forinttal drágább, a tavalyihoz viszonyítva pedig 200 ezerrel, viszont nem 26 és 27 napos a vásár, hanem 42.

3D-s fényfestés 110 éves épületen

A helypénzeket bizalmas információként kezelik a Bazilika előtti vásár szervezői, így megkeresésünkre sem adtak ki róla semmilyen információt. A látogatószámokra viszont büszkék, becsléseik szerint már 2012-ben megugrották a félmillió látogatót, tavaly pedig a hatszázezret.

Adventi vásár a Bazilika előtti téren Forrás: Adventi Ünnep

A 35 napos vásár idejére több mint 100 vállalkozó települt a pavilonokba, ez 25 százalékos növekedés tavalyhoz képest. A kiállítók 80 százaléka már nem először mutatkozik be a Bazilika előtt. Az ünnepi tér egyik fő attrakciója, hogy sötétedés után félóránként rövidfilmeket vetítenek a Bazilika homlokzatára, a 200 négyzetméteres korcsolyapálya nélkül pedig már elképzelhetetlen lenne itt az ünnepekre hangolódó séta és nézelődés.

Hócsúszda és fényliget

A legfiatalabb jelentős fővárosi adventi vásárt a Városháza parkban rendezik. A hároméves fesztivál egyik kuriózuma a látványos köztéri installációk, ráadásul idén egy hatalmas hócsúszdát is felállítottak a téren. Tavaly már körülbelül nyolcezer vendég fordult meg itt, idén ennek a duplájára számítanak.

Az első évben még veszteséges volt a vásár, a tavalyi bevételek viszont már fedezték a kiadásokat. A szervezők szerint a fesztivál önfenntartó alapon működik, a bérleti díjakból fedezik a költségeket.

A Városháza Parkban a programokra építik a vásárt Forrás: Fotó: Geberle Berci - www.adventbudapest.hu/Fotó: Geberle Berci - Www.Adventbudapest.Hu

A Szabad Tér Színház szervezte fesztivál elsősorban a programokra épít, de kézművesek és vendéglátósok itt is helyet kaptak. Összesen 29 kiállító osztozik a 18 darab 8 négyzetméteres faházon és egy nagy melegkonyhás standon, ez 10-15 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

A kiállítók több mint kétharmada visszajár a vásárra.

A helypénzek változók: egy 4 négyzetméteres (tehát osztott) pavilon nettó 11-14 ezer forint naponta, a nagy vendéglátós 38 ezer. Tehát ha egy kézműves a 26 napos vásár teljes idejére kibérel egy osztott pavilont, az áfával együtt 363 ezer forint, a melegkonyhás pavilon pedig 1 millió 255 ezer forint.

Az adventi vásárokon a helypénz ezeket a szolgáltatásokat tartalmazza Forrás: Origo/Sebes Miklós

Advent vidéken

Tudomásunk szerint nem készült statisztika arról, hogy melyek a legnépszerűbb vidéki adventi vásárok, így az Origo saját adatgyűjtése alapján készült az alábbi toplista.

Ünnep a felújított Dóm téren

Szegeden hat helyszínen van adventi vásár, ezek közül az emblematikus Dóm térit választottuk körképünkhöz, ahol elsősorban kézműves termékekkel találkoznak a látogatók, bálaszínházban rendezik a programokat és szalmabála-labirintusban játszanak a gyerekek.

Vásár a felújított Dóm téren Forrás: Szogi Lacko

A vásárt szervező Ördögszekér Kft. szerint a kiállítók 80 százaléka visszajáró szereplője a vásárnak, ami elég nagy piacot jelent, hiszen a Dóm téri advent évente 80-100 ezer látogatót vonz. Ez annak is köszönhető, hogy a vásár több mint 15 éve nemcsak itthon, de országhatáron túl is nagy ismertséget szerzett. A látogatottsága pedig évről évre növekszik. A helypénzek a bérelt stand méretétől függnek, egy 4 négyzetméteres pavilon a teljes adventi időszakra bruttó 270 ezer forint.

Telt ház és gőzös

Győrben négy helyszínen rendeztek adventi programot: a Megyeház téren a kereskedők több mint 60 faházzal, a Baross utcai gasztronegyed 50 pavilonnyi vendéglátóval várja a látogatókat. A Széchenyi téren 45 kézműves állít ki, valamint itt állították fel a karácsonyfát, a korcsolyapályát és az adventi kisvasutat, a Dunakapu tér pedig a programok helyszíne további 20 gasztrostanddal.

Forrás: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

A győri adventi vásár népszerűsége megsokszorozódott az elmúlt néhány évben, a szervezők szerint majd 200 ezer helyi és külföldi látogatót vonz az egy hónapos vásár. Az adventi időszakban a győri szállodák mellett a vásári pavilonok is maximális kihasználtsággal működnek. A helypénzek helyszínenként változnak, a vásár teljes időtartamára nettó 150 ezer és 650 ezer forint között lehetett faházat bérelni.

Élőállatos betlehem, esti mese színészekkel

Pécsen is több helyszínen várják az ünnepre hangolódókat, a fő helyszín a Széchenyi téren van. Idén 8 borász, 20 vendéglátós, 5 civil szervezet és 34 kézműves települt ki a vásárra.

Adventi vasárnap Pécsen Forrás: Foto:Toth Laszlo

A szervezők új szűrőt vezettek be: elsősorban pécsi és baranyai illetőségű vállalkozókat várnak, a kitelepülők 80 százaléka meg is felel ennek az elvárásnak. A helypénzeket Pécsen is bizalmas információként kezelik, így pusztán a 80 ezres látogatói számból következtethetünk arra, hogy nem lehet rossz piac a kézműveseknek és kereskedőknek.

A kisgyermekes látogatók valószínűleg nagyon elégedettek: napközben állatsimogató és élőállatos betlehem várja őket, és mindennapos program az adventi mesetár a pécsi színészekkel.

Díszkivilágításban Debrecen belvárosa Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Közterületesek gondoskodnak az adventről

Debrecenben a közterület-felügyelet szervezte meg az adventi vásárt. A kézműveseknek 67, négyszer két méteres faház áll rendelkezésükre, ezek bérleti díja bruttó 387 584 forint. A vendéglátósok is bérelhettek kis faházat 567 936 forintért, számukra 5 darab nagyobb, ötször két és fél méteres pavilont is biztosítottak, ennek 901 344 forint az ára.

Összesen 72 kézműves és iparművész települt ki a vásárra, 80 százalékuk visszatérő kiállító.

A vidéki vásárok helypénzei Forrás: Origo/Sebes Miklós

Megéri a kézműveseknek?

A fentiekből már kiderült, hogy az adventi vásárokon túlnyomó többségben kézművesek állítanak ki. Az is körvonalazódott, hogy nem olcsó mulatság kitelepülni ezekre a vásárokra. Ennek ellenére évről évre megtelnek a terek.

„Nem lehet kizárólag gazdasági nézetből megközelíteni a kérdést, hogy miért éri meg a vásár a kézműveseknek. Két dolgot kell figyelembe venni, az egyik, hogy például a Vörösmarty téri vásár nagyon magas rangú rendezvény, ahová már bekerülni is elismerés" – utalt a kiállítók előzetes zsűrizésére Szabó Kata, a Magyar Kézművesek Országos Szövetségének elnöke. „A másik fontos szempont, hogy a vásáron kiállítók normális, nem egy kereskedő által leszorított áron tudják eladni a termékeiket, így a minőség és az értékarány egyensúlyba kerül." Szabó Kata elmondása szerint a kézművesek komoly megélhetési harcot vívnak, és legtöbbször a túlélésre játszanak.

Forrás: Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ

A kézművesek az adventi vásárokon viszont találkoznak a célközönséggel. Az adventi vásárok látogatóinak összetétele is változik az ünnep közeledtével: az első időszakban a külföldi, adventi turisták kedvelt úti célja. A második időszakban már a magyar családokkal is kiegészül a forgatag, karácsony környékén pedig már a hazai közönség alkotja az abszolút többséget.

Csukódik az olló

A termékek ára nagyjából stagnál már évek óta, annak ellenére, hogy az alapanyagok drágábbak, és a helypénzek is egyre magasbbak. Ennek ellenére, ha nem érné meg, nem települnének ki a kézművesek a vásárokra. A szövetség elnöke azt tapasztalta, hogy

azok tudnak igazán jól érvényesülni, akik nyitnak az újdonságok felé,

ez még a hagyományos termékek körében is fontos.

Tiszta haszon

Összességében úgy tűnik, hogy bármilyen sokba kerül is az adventi vásár, nagy rá az igény, és minden szereplőjének megéri. A kézműveseknek nagy piac, és marketingfogásnak sem utolsó, hiszen közvetlen ismeretséget alakíthatnak ki a célközönséggel. A szervezőknek is megtérül, a városnak pedig turisztikailag is fontos gazdasági esemény.

Az adventi vásárt az iskolás csoportok is szeretik Forrás: Fotó: Geberle Berci - www.adventbudapest.hu/Fotó: Geberle Berci - Www.Adventbudapest.Hu

Sok karitatív szervezet kap helyet a vásárokon, profi és amatőr művészek, gyermekcsoportok is bemutatkozhatnak. A látogatószámból ítélve pedig egyértelműen arra lehet következtetni, hogy szükség van a közösségi megmozdulásokra, és jóleső érzés a kivilágított, forraltbor- és kürtőskalács-illatú vásárban együtt hangolódni az ünnepre.

Szavazzon!

Ön miért szereti az adventi vásárt?