2016: komoly nehézségekkel teli új időszámítás kezdődhet

idő óra visszaszámlálás befektetés tőzsde
Az idő pénz, ne fecséreljük felesleges dolgokra!
Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed esetleges decemberi kamatemelése az elemzők szerint erősen megtisztíthatja a képet a jövő év kezdete előtt, várhatóan nem jön egyszerű időszak a befektetők számára. Az energiaszektor jövője pedig továbbra is nagy kérdés lesz.
Vágólapra másolva!

Azok a befektetők, akik pozitív hozamokat szeretnének elérni 2016-ban, a regionális bankok és a lakóingatlanokat építő cégek papírjaira érdemes figyelniük – mondta a CNBC-nek Michael Arone, a State Street Global Advisorstól, összefoglalva a jövő évi kilátásokat.

Előnyben az alkalmazkodók

A jövő évre nézve tehát

olyan szereplőket érdemes figyelemmel követni, amelyek képesek növelni a bevételeiket és képesek előnyt kovácsolni az erős amerikai fogyasztói piacból.

Emellett a piacok olyan részeire kell figyelni, amelyek jól jöhetnek ki a monetáris környezet kezdődő normalizálódásából – emelte ki a vezető befektetési stratéga. Hozzátette, a vállalatnál úgy gondolják, a lakóingatlanokat építő cégek és a regionális bankok megfelelnek ezen karakterjegyeknek.

Idén ez a két terület egyébként nem teljesített különösebben jól. Az SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) például mindössze 2,3 százalékkal, míg az iShares U.S. Regional Banks ETF (IAT) csupán 1,75 százalékkal erősödött.

Még az USA éve sem lesz fényes

Arone emellett jelezte, hogy véleménye szerint

az USA gazdasága nehéz időszakkal kell szembenézzen a jövő évben,

amennyiben a világ legnagyobb gazdaságát továbbra is egyenetlen gazdasági növekedés jellemezi majd.

Ezt a véleményt erősítette meg Joseph LaVorgna, a Deutsche Bank vezető közgazdásza is, aki szerint az USA növekedése jövőre éves bázison 2,2 százalékos lehet, és 2017-ben is csupán 2 százalék körül marad majd.

Az amerikai GDP növekedési üteme az elmúlt 5 évben Forrás: Tradingeconomics.com

Noha jelezte, hogy lefelé és felfelé mutató kockázatok egyaránt vannak az előrejelzésben, mégis inkább a lefelé ható kockázatokat hangsúlyozta, figyelembe véve a dollár eddigi gyors felértékelődését.

A Fed és a bizonytalanság

Egyébként mindkét elemző úgy gondolta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a decemberi kamatdöntő ülésén a monetáris szigorítás útjára lép, és kamatot emel.

Jelenleg egyébként 85 százalékos esélyt áraz a piac a Fed december 16-ai kamatemelésére.

A JPMorgan Funds globális piaci stratégája David Lebovitz ezzel összefüggésben azt mondta, a Fed kamatemelése segítene tisztázni a piaci és gazdasági képet 2016-ra. Meglátása szerint ugyanis az amerikai jegybank ma hozzájárul a bizonytalansághoz, miközben sokkal tisztább képre volna szükségünk azzal kapcsolatban, hogy merre tartanak a dolgok.

A Janet Yellen vezette amerikai jegybank közel lehet a célhoz, ami a kamatemelést illeti Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Jöhet a mélypont?

Az elemzők külön foglalkoztak az energiaszektor jövőjével is. Arone úgy vélte, hogy az iparág elérheti a mélypontot, mégpedig a pénzügyi válsággal való párhuzamok miatt. A 2008-as krízis után ugyanis a pénzügyi vállalatok akkor érték el a mélypontot, amikor visszavágták az osztalékaikat. Most az energiacégek már elég messzire mentek a tőkebefektetési projektek tekintetében, szóval itt az idő, hogy visszafogják az osztalékokat – mondta.

Az energiaszektor egyébként idén az S&P 500 index sereghajtója volt. Nagyjából 20 százalékot esett, köszönhetően elsősorban az alacsony olajárnak.

Mindazonáltal kevésbé derülátó a Charles Schwab globális befektetési stratégája, Jeffrey Kleintop, aki szerint még korai lenne az energiaszektor mélypontjáról beszélni. Ő úgy látja ugyanis, hogy

még évekre van szükség ahhoz, hogy a kereslet felkapaszkodjon az iparág kínálatához.

Éppen ezért - tette hozzá - ezen a területen még jó ideig számítani kell nehézségekre.