Megváltozott a húszezres színe

2015.12.14. 08:52

Technikai okokból, például a gépek és automaták igényeinek kielégítése, illetve a hamisítás hatékonyabb megelőzése érdekében döntött a húszezresek megújításáról a jegybank. A megújított húszezer forintos bankjegyek ma kerülnek forgalomba.

Pataki Tibor, az MNB készpénzlogisztikai igazgatója az M1 műsorában azt mondta, a jelenlegi húszezer forintos bankjegyek, amelyeket 2000-ben vezettek be, 2016 végéig lesznek még forgalomban, de a hitelintézetek és a posta pénztárai kivonásuk után még 3 évig, az MNB pedig 20 évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre. A régi bankjegyeket a bevonás napját követően a hitelintézetek és a posták még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre.

Az új 20 000 forintos bankjegy biztonsági elemeiForrás: MNB

Az új bankjegyen továbbra is Deák Ferenc képe látható, de számos új technikai azonosítót, biztonsági elemet tartalmaz, például változott a hologram, és más a bankjegy színe is - sorolta a megkülönböztető elemeket az igazgató.

Elmondta azt is, hogy szeptember 25. óta törvényes fizetőeszköz az új bankjegy, azóta folyik az automaták és a pénztárosok felkészítése azok elfogadására, a jegybank számos segédanyagot is megjelentetett erről. Így reményei szerint az átállás nem okoz majd problémát.

Pénzcsere

Elsőként a legtöbbször hamisított tízezres cseréjét kezdte meg a jegybank 2014-ben. Ennek cseréje 2017-ben fejeződhet be teljesen, de gyorsan elterjedt a forgalomban. A húszezres a harmadik leghamisítottabb, de a második legelterjedtebb bankjegyünk a tízezres után.

A régi bankjegyeket a bevonás napját követően a hitelintézetek és a posták még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre.

A pénzcsere következő bankjegye a kétezres és az ötezres leszFotó: Origo

Elsőként a legtöbbször hamisított tízezres cseréjét kezdte meg a jegybank 2014-ben.Ennek cseréje 2017-ben fejeződhet be teljesen. Következőként a kétezres, majd az ötezres újulhat meg, pontos időpont azonban ezek bevezetésére nincs.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK