Előkerült az eltűnt kínai milliárdos

2015.12.14. 07:30

Visszatért hivatalába Kína egyik leggazdagabb embere, a Fosun befektető vállalat alapító elnöke, Kuo Kuang-csang, aki néhány napja ismeretlen helyen tartózkodott, és "eltűnése" miatt felbolydult a tőzsde, cége papírjainak kereskedését fel kellett függeszteni.

A legfrissebb jelentések szerint Kuo megjelent a vállalat belső, de nyilvános éves értekezletén, miután "befejezte közreműködését egy folyamatban lévő, de nem a cégét érintő nyomozásban". A Shanghai Daily című napilap internetes oldalán hétfőn ismertette a Fosun hétvégi közleményét, miszerint főnökük elsősorban személyes ügyek miatt érintett egy nyomozásban,és bíznak benne, hogy teljesítve kötelezettségét, messzemenőkig együttműködik a hatóságokkal. Részleteket azonban az ügy kényessége miatt nem voltak hajlandóak közölni. 

Kuo Kuang-csang, a Fosun elnökeForrás: AFP/Imaginechina/Sun xinming

Vaskos részvénycsomagja van

A Fosun International és Fosun Pharma kereskedését hétfőn újraindították, ezekben Kuónak 41, illetve 16 százalékos részesedése van. Mindkét részvény körülbelül 13 százalékos eséssel nyitott a hongkongi tőzsdén. A cég közölte, hogy szükség esetén vásárolni fog a papírjaiból.

Korrupcióra gyanakodtak

Először múlt csütörtökön este, a Cajhszin pénzügyi-gazdasági magazin internetes oldalán jelent meg, hogy a Fosun Group feje elérhetetlenné vált. A média nyomban arra gyanakodott, hogy Kuót az országban folyó korrupcióellenes kampány végrehajtói érték utol.

Nagybevásárlást tartottak

A Fosunt agresszív nemzetközi terjeszkedései jellemzik, számos külföldi befektetésük volt. Legutóbb a Club Med üdülési csoport részvényeinek megvásárlásával kerültek be a nemzetközi sajtóba, akkor 939 millió eurót költöttek el. Részesedésük van a Folli Follie-ban, a Carusóban és az Ironshore-ban, valamint a Nasdaq értéktőzsdén is jegyzett kínai Bona filmstúdióban is. Nemrégiben 20 százalékban résztulajdonosai lettek a Cirque du Soleil kanadai szórakoztatóipari óriásnak.

Milliárdos főnökök

A Forbes magazin márciusi jelentése szerint a Fosun International már négy, a világ leggazdagabbjai közé tartozó dollármilliárdost adott Kínának. Közülük is a legtehetősebb a kínai Warren Buffetnek is nevezett, 48 éves Kuo Kuan-csang, akinek akkori vagyonát 5,9 milliárd dollárra tették, míg ügyvezető alapítótársa, Liang Hszin-csün 2,2 milliárddal követte. A többiek épphogy túllépték a milliárdos küszöböt. Mind a négyen a sanghaji Fudan Egyetemen végeztek, és 1992-ben alapították a Fosunt. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK