Felpöröghetnek a lakásépítések és a telekárak

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor bejelentette, hogy 27-ről 5 százalékra csökken az új lakások áfája. A lépés hatalmas átrendeződést fog okozni, és a nagyvárosokban várhatóan komoly lakásépítési boomot generál, sőt még a telekárakra is jelentős hatással lehet.
Vágólapra másolva!

Az alábbiakban Zsiday Viktor befektetési szakember, a Plotinus Holding Nyrt. igazgatótanácsa elnökének saját blogbejegyzését tesszük közzé.

Egyértelművé vált az elmúlt 2-3 évben, hogy bár Magyarország népessége csökken, ám ezen belül egy jelentős átrendeződés is van, ezért a fővárosban és néhány nagyobb városban, ahol a munkahelyek összpontosulnak, új lakásokra van szükség a belső migráció miatt.

Két lehetőség volt:

  • vagy megvárja a kormányzat, amíg a használt lakások ára odáig emelkedik, hogy megérje 27 százalékos áfa mellett is építeni új lakásokat,
  • vagy leviszi az áfakulcsot, és így már alacsonyabb használtlakás-árak mellett is eljön az a pont, ahol érdemes újat építeni.

Nyilván az utóbbi esetben alacsonyabb szinten fog stabilizálódni a használt lakások ára is, mint ha nem csökkentettek volna áfát.

Az áfacsökkentés tehát megállítja, lassítja a használt piacon elindult árnövekedést,

habár valószínűleg nem azonnal, hanem 1-2 év múlva, amikorra a hamarosan elinduló projektek beérnek, eladó lakássá válnak a most még csak tervek szintjén lévő elképzelések. A használtlakás-piaci áremelkedésnek tehát valószínűleg csak 1-2 éve van hátra, azután hatalmas mennyiségű új lakás érkezik a piacra, ami megállítja majd ezt az árnövekedést.

Emelkedhetnek a telekárak is

Természetesen az áfacsökkentés nem csak az új (és ezáltal a használt) lakások árában nyilvánul meg. Valószínűleg komoly telekár-emelkedést is okoz, ahogy az Excel-táblák átírogatása után a fejlesztők felvásárolják az összes elérhető és még profitábilisnak kinéző építési telket.

A drasztikus áfacsökkentés miatt sokkal magasabb telekárak mellett is nyereséges lesz majd építeni

- vélekedik Zsiday Viktor.

Zsiday Viktor Forrás: Figyelo.hu

Szintén fontos hatás, hogy szinte bizonyosan jelentősen drágulni fognak az építkezések a munkaerő oldaláról. Az építőiparban már most is látszik a munkaerőhiány, és ha hirtelen évi 10 ezer helyett 30 ezer lakást akarunk építeni, ahhoz nem lesz elég szakember: kőműves, burkoló, ács stb. Sokan közülük Európa más tájain dolgoznak, és csak jóval magasabb munkabérekkel lehet majd hazacsalogatni őket.

Végül pedig a fejlesztők profitja is megnő, így összegezve azt mondhatjuk, hogy az áfacsökkentés négy helyen fog lecsapódni:

  • alacsonyabb új- és használtlakás-árak (mint ami enélkül lett volna),
  • magasabb telekárak,
  • magasabb építési költségek,
  • magasabb fejlesztői profit.

Mindenesetre a növekedés oldaláról tekintve ez jó dolog, ráadásul az építőipar sok munkaerőt szív fel, így a foglalkoztatást is javítja. A hamarosan induló építési boom GDP- és foglalkoztatásnövelő hatású és szociális oldalról is pozitív, mert nem engedi túlságosan elszállni a lakásárakat. Habár pontos részleteket még nem tudni, de Zsiday azt gondolja, hogy összességében ez egy pozitív lépés.