Ügyes csellel nyugtathatja a piacokat Kína

2015.12.14. 14:43

Úgy tűnik, Kína erőteljesen szeretné tudatosítani a befektetőkben, hogy a dollárral szemben amúgy is több éves mélyponton álló jüan még tovább eshet. Az elsődleges cél az lehet, hogy enyhüljenek a dollárral szembeni árfolyammal kapcsolatos piaci aggodalmak.

Hónapok óta gyengül a kínai fizetőeszköz

Miközben a világ az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed héten esedékes kamatdöntő ülésére figyel, Kína gyorsan bejelentkezett, hogy nehogy valaki elfelejtse a világ második legnagyobb gazdaságát. A kínai jegybank (PBOC) ugyanis hétfőn 2011 óta nem látott mélyponton, dolláronként 6,4495-ös szinten állította be a jüan középárfolyamát, miután már pénteken is fontos döntések születtek – írja a CNBC.

Akkor a Kínai Devizakereskedési Rendszer (CFETS), amely a PBOC egyik alintézménye, új árfolyamindexet vezetett be, amely egy 13, kereskedelmileg súlyozott fizetőeszközből álló kosárral szemben értékeli és követi a jüant. Noha az nem világos, hogy a PBOC vajon formálisan köti-e valaha a jüant az indexhez, de a CFETS azt bejelentette, hogy a kosár G3-as és ázsiai valutákat is tartalmaz, például a szingapúri dollárt, a thai bahtot vagy a hongkongi dollárt. Kimaradt azonban többek között a dél-korai won, az indiai rúpia vagy a tajvani dollár.

A dollár/jüan devizaárfolyam mozgása 2010 ótaForrás: Investing.com, Investor.hu

Beelőzték a Fedet

A bejelentés időpontja valószínűleg nem volt véletlen – közölték hétfőn a Societe Generale elemzői. Meglátásuk szerint

a PBOC egyértelműen szeretné felkészíteni a piacot a további jüan gyengülésre.

Ezt pedig nem leértékelésként szeretné kommunikálni, hanem összhangban egy tudatos politikai lépéssel, amely meg kívánja gátolni a pénzpiaci instabilitást. Ez pedig azt jelenti, hogy a kínai jegybank vállalja a jüan további fokozatos és kontrollált értékcsökkentését – teszik hozzá.

Ezzel együtt a Bank of America Merrill Lynch és a Goldman Sachs elemzői nagyjából egyetértenek abban, hogy a PBOC lépése alapvetően a piacok azon szereplőinek szól, akik aggódnak a jüan dollárral szembeni gyengülése miatt, különösen annak fényében, hogy ha a Fed akár a héten kamatot emel, akkor a zöldhasú további erősödése várható. Ezzel szemben a kínai jegybank azt igyekezhet hangsúlyozni, hogy más valutákkal szemben sokkal stabilabb lábakon áll, szemben a dollár ellenében tapasztalt volatilitással.

Forrás: EyePress News

A jüan új világa

Mindenesetre a közgazdászok egyöntetű véleménye szerint az új index egyértelműen egy sokkal átláthatóbb, irányított árfolyam-lebegtetési rendszer kezdete lehet. Az átláthatóság és a szabadabb mozgás irányába hatott már az is, hogy nemrégiben a jüan bekerült a Nemzetközi Valutaalap különleges lehívási jogok (SDR) kosarába, most pedig a CFETS maga is azt közölte pénteken, hogy az index lehetővé teszi a piaci viszonyok sokkal átfogóbb és pontosabb felmérését.

Az sem mellékes, hogy a jüan jövőjével kapcsolatban, hogy a JPMorgan vezető ázsiai és feltörekvő piaci részvénystratégája szerint a dollár az erősödése után 2016 második felére gyengülésnek indulhat. Adrian Mowat éppen ezért úgy látja, hogy a jüan a jövő év végére akár erősebb is lehet, mint jelenleg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK