Újabb intézkedéseket hozhat az MNB

2015.12.14. 09:16

A hét, illetve az év vége legfontosabb eseménye kétségkívül az amerikai jegybank december 16-ai kamatdöntése lesz, hogy vajon kilenc év után először emel-e kamatot a Fed. Viszont magyar szempontból is van mit figyelemmel követni, hisz kedden a Magyar Nemzeti Bank jegybankárai ülnek össze az év utolsó kamatdöntő ülésére, ahol akár újabb bejelentések is sorra kerülhetnek.

A múlt kedden publikált inflációs adatok elmaradtak a konszenzusos előrejelzéstől, ez megerősítette az elemzők azon véleményét, hogy akár további lazító intézkedések bevezetése várható december 15-én. A jelenlegi várakozás szerint áttekintve a decemberi Inflációs jelentést,

az MNB lefelé módosíthatja a GDP előrejelzést és csökkenthetik az inflációs prognózist is az előrejelzési horizont végéig,

figyelembe véve a korábbi OPEC-ülés eredményét is. A fő kérdés, hogy milyen mértékben módosíthatják az önfinanszírozási programot és vezetnek–e be további nem konvencionális eszközöket még 2015-ben vagy a jövő év elején.

Erősödéssel kezdett a forint

A múlt heti folyamatosa gyengülés után némi korrekciót látni az EUR/HUF piacán, a kereskedés korai szakaszában 316,20 körül jártak a jegyzések azok után, hogy múlt pénteken már a 318-as szintbe is belekóstolt az árfolyam, ami akkor 5 havi csúcsnak felelt meg. 

Az EUR/HUF árfolyammozgása az év eleje ótaForrás: Investing.com, Investor.hu

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK