A parlament a dohányosok közé küldte az e-cigarettásokat

dohánytermék, csempészáru, nemzeti dohánybolt, trafik
Vágólapra másolva!
A parlament megszavazta azt a törvénymódosítást, ami kimondja, hogy 2016 májusától csak dohányboltban lehet majd e-cigarettát venni, az e-cigarettások pedig csak azokon a helyeken használhatják az eszközt, ahol dohányozni is szabad.
Vágólapra másolva!

A hagyományos dohánytermékekkel azonos szabályokat határozott meg az országgyűlés december 15-én, kedden az elektronikus cigarettákra. Ezeket a termékeket a jövőben csak a nemzeti dohányboltokban lehet megvásárolni.

Az e-cigarettákat sem lehet a jövőben használni középületekben, a közösségi közlekedési eszközökön vagy munkahelyen.

Ugyanolyan reklámtilalmak vonatkoznak ezen cikkekre is, mint a hagyományos dohánytermékekre. Az e-cigarettára vonatkozó szabályok 2016. május 20-tól hatályosak.

A trafikban szakszerű

Az elektronikus cigarettára, a dohányzást imitáló elektronikus eszközökre, valamennyi tartozékra, alkatrészre és utántöltő flakonra vonatkozó szabályozást

a fiatalok védelmével indokolta a javaslatot beterjesztő Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.

Az első lépés a termékek széleskörű megvásárolhatóságának korlátozása, hogy Magyarországon minél kevesebb fiatalkorú dohányozzon, illetve használjon elektronikus cigarettát, ez pedig kiemelt közegészségügyi cél - olvasható az indoklásban.

A trafikban való árusítást azzal indokolták, hogy a termékeket használók ellátása szakszerű és kielégítő, a fogyasztóvédelmi szempontokat hatékonyan érvényre juttató legyen.

A dohányboltokba száműzte az e-cigarettát a parlament Fotó: Hirling Bálint - Origo

A támogatói tiltakoztak

Az e-cigaretta támogatói már akkor tiltakoztak a változtatások ellen, amikor Balog Zoltán beterjesztette a módosítást. Az e-cigaretta támogatói szerint az eszköz segíthet leszokni a dohányzásról, és sokkal ártalmatlanabb a cigarettánál. Szerintük az e-cigarettások jelenleg a szakkereskedésekben nagyon jó kiszolgálást kapnak, a szerkezetek elég bonyolultak, ezért

a dohányboltokban nem fogják tudni biztosítani ugyanezt a kiszolgálást.

Magyarországon közel 500 vállalkozás árul jelenleg e-cigarettát, ezek 1500-2000 embernek adnak munkát. Ebbe a webshopok is beletartoznak, a törvény ezeket is bezáratja. Az e-cigaretta újraszabályozásáról itt írtunk bővebben.