Andy Vajna 6,7 milliárdos állami kölcsönt kap a TV2-re

2015.12.15. 16:16

Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. mintegy 6,72 milliárd forintot hitelt kap az Eximbanktól a TV2 megvásárlására – tudta meg a Válasz.hu. Andy Vajna már korábban 2,5 milliárd forintot át utalt a cégnek a saját pénzéből.

Az Eximbank egyébként egy teljesen állami tulajdonú bank, amelyet azért hoztak létre, hogy segítse a magyar vállalatok exporttevékenységét. A bankot Szijjártó Péter felügyeli.

Andy Vajna fideszes politikusok közöttFotó: Tuba Zoltán [origo]

A bank november 27-én kötötte a kölcsönszerződést Andy Vajna cégével. A Válasz.hu a cégbíróságra benyújtott dokumentumokból szúrta ki az egyezséget.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági miniszter azt mondta, hogy nem jött olyan hiteligénylés médiavásárlásra, ami érint közpénzt.

A külügy közleménye szerint az Eximbank által folyósított hitelek közül csakis a kedvezményes hitelekre kérdezett rá a miniszter a bank vezetésénél. Azt a választ kapta, hogy nem nyújtott a bank ilyen, vagyis támogatott hitelt. Azt, hogy ezentúl piaci alapon, piaci árazással, milyen döntések születnek az Eximbankban - Szijjártó Péter kijelentése szerint - nem az ő dolga.

Fotó: Pivarnyik Balázs - Origo